Így használhatod fel a lehullott őszi faleveleket kertedben

Fotó agraroldal.hu

Nem kell kidobnunk a lehullott a faleveleket, sőt, nagy hibát követünk el, ha ezt tesszük, de akkor is, hogyha elégetjük! Mostani cikkünkben megmutatjuk, hogyan lehet felhasználni azt a rengeteg falevelet, ami lehullik!

A falevelek összegyűjtése egyfajta tradicionális tevékenység (na és persze a kert tisztántartásának egyik alapszükséglete is). Ezt a folyamatot hétről hétre meg kell ismételnünk otthon, amíg az utolsó levél le nem pottyant a fákról.

Az ember ilyenkor belegondol, hogy milyen jó is lenne valami hasznosra felhasználni ezt a rengeteg levelet, ha már ennyit vesződik az összegyűjtésükkel. A jó hír az, hogy ezek a levelek valóban felhasználhatók a kertben, méghozzá nem csak egyféleképpen!

Levelek komposztálása

Az őszi levelek, különösen a fűnyírók által szétszaggatott darabok tökéletes addíciói lehetnek komposzthalmodnak. A levelek kiváló „barna” komposzt alapanyagok, és széntartalmuk is magas. Helyezd egymásra a komposzt alapanyagokat, a „zöld” (pl. konyhai zöldség- és gyümölcsmaradékok, levágott fű, stb.) és „barna” (pl. az őszi falevelek) rétegeket váltogatva, és hagyd őket „érlelődni” a tél során. Ne feledkezz meg a komposzthalom szellőztetéséről és átforgatásáról sem.

Ha tudod mik azok a lasagne kertek, akkor a lehullott falevelek igazi áldást jelenthetnek számodra. Ezek és más hozzávalók segítségével érdemes lasagne kertet kialakítani, hogy tavasszal egy gazdag táptalajba ültethesd növényeidet. A következő oldalon még több remek ötlet vár!

Talajtakaró

Miután apróra tépkedted a leveleket, organikus talajtakaróként is alkalmazhatod őket virágos- és zöldségeskertjeidben, fák és cserjék alatt, vagy akár növénytárolókban is. Egyszerűen helyezz el egy 5-7 cm vastag rétegnyi levelet az ágyásokon, ügyelve arra, hogy ne érjenek hozzá a növények szárához vagy törzséhez. A takaró segít tovább megtartani a nedvességet a talajban, hűti azt, és gátolja a gyomok csírázását is. Mindezek mellett a levelek tápanyagtartalma idővel átkerül a talajba, a lebontás folyamatában pedig a giliszták és mikroorganizmusok is segítenek.

A levelek elraktározása

A hetekig tartó gereblyézés és levélgyűjtés után az ember valószínűleg sokáig nem is akar majd újra őszi leveleket látni, azonban ennek ellenére érdemes elraktározni őket későbbre. Hogy miért? Gondolj csak bele – tavasszal és nyáron rengeteg zöld komposztálnivaló alapanyagod lesz, de az év ezen részeiben nehéz lehet barna alapanyagot szerezni. Kivéve persze, ha előre gondolkodtál, és eltettél néhány zsák levelet az előző évben.

 

Levélhumusz

A levélhumusz segít egyszerűen kinyerni a lehullott levelekben található tápanyagokat anélkül, hogy a hozzávalók egyensúlyozására vagy a komposzthalom forgatására kellene figyelni. A leveleket érdemes egy maximum 1 méter magas kupacba gyűjteni a kert egyik szélében. A komposzthalmokkal ellentétben a levélhumusz halmok hőtermelés nélkül bomlanak le, ezért akár egy árnyékos sarokba vagy egy stég alá is elhelyezhetők.

Első körben öntözd meg a halmot, majd néhány havonta ellenőrizd, hogy ne száradjon ki. A mikroorganizmusok számára akár két évet is igénybe vehet, hogy egy nagyobb halmot humusszá bontsanak le, ezért érdemes minden ősszel új halmot indítani, a korábbiaktól elkülönítve. A kész humuszt a komposzthoz hasonlóan lehet felhasználni a kertben.

Fűnyírás

Ez talán az egyik legegyszerűbb megoldás, ugyanis még gereblyézned sem kell hozzá. Valójában semmi értelme minden levelet eltávolítani a gyepről. Ha átfutsz rajtuk egy fűnyíróval, akkor télen lebomlanak majd, és így gazdagon ellátják a talajt tápanyagokkal. E mellett le is fedik a talajt, ami kevesebb gyomot jelent majd a következő évben. Ha minden héten megismétled ezt, amíg az utolsó levelek le nem hullanak, akkor el is felejtheted a gereblyézést.

Forrás: agraroldal.hu, Szélesi Ferenc – Főkertész