Így csinál kukoricából ehető tányért egy magyar vállalkozás

Fotó: 123rf.com

Hogyan lehet kukoricából ehető poharat és tányért előállítani, így helyettesítve az egyszer használatos evőeszközöket? Cikkünkből megtudhatod!

Áder János köztársasági elnök a podcastjében Vaszkó Gáborral, a monostorpályi Civita Group Zrt. társtulajdonosával és vezetőjével beszélgetett. A beszélgetésben kitértek a cég legújabb fejlesztésére, az ehető tányérra és pohárra is.

A cég a rendszerváltás óta kukoricatermesztéssel és feldolgozással foglalkozik. Vaszkó Gábor szülei Debrecen mellett építettek egy malmot. A választás azért esett erre a vidékre, mert ez a legjobb kukoricatermő övezet, a terület sajátos mikroklímája miatt. A kukorica feldolgozó a legjobb helyre került, és a malom egyre jobban nőtte ki magát, így egyre többféle terméket kezdtek előállítani. A csírából például olajat préselnek, melynek kiváló élettani hatása van és a változatos étrendbe is beilleszthető, de a cég kínálatában található többféle, gluténmentes kukoricatészta is.

Nagyon fontos számukra, hogy hogy hogyan lehet fenntarthatóan, generációkon átívelően úgy gazdálkodni, hogy nem zsigerelik ki hozzá a termőföldet és a környezetüket. Mivel 50 km-es körből szerzik be és dolgozzák fel az alapanyagot, így alapérdek, hogy hosszútávon működhessen a termelés fenntartása. A szavakat tettek követték és a körkörös gazdálkodás során ma már nincs olyan, a termelés és a tevékenység során keletkezett maradék anyag, ami kárt okozhat, így mindent ciklikusan újra tudnak hasznosítani.

Az 1992-ben indult cég később családi vállalkozássá alakult és ma már a söripar és a gyógyszeripar számára is gyártanak alapanyagot. Vegyszer- és GMO-mentes a termékskála, amely nagy piaci előny, és egészen biztosan a jövőben is az lesz. A termelés több mint 50%-át nemzetközi piacokon értékesítik, a legnagyobb részben Európában. Véleményük szerint azért könnyebb a nyugati területekre értékesíteni, mert ott értik és megfizetik a jó minőségű árut. A magyar gazdák kevesebb műtrágyát, növényvédő szert használnak, ezért sokkal kevesebb szermaradvány marad a kukoricában, ami óriási előny. Nem bio minősítésű a termék, hiszen nem bio termelés során jön létre, de teljesen vegyszermentes.

Egyszerűen, hűtve tárolják a kukoricát a saját silójukban, ami azon túl, hogy egy óriási újításnak számít, rengeteg vegyi anyag használatától mentesíti a terményt. Számukra nagyon fontos, hogy csakis olyan minőségű terméket kínálnak, amelyet saját maguk is szívesen fogyasztanak, és biztonsággal teszik le a saját családjuk asztalára is. Szeretnének hazánkban is jóval nagyobb mennyiséget értékesíteni, ám a magyar fogyasztók hiába tudatosak, nagyon fontos lenne ezen a téren is az edukáció.

A kukoricából előállított termékek között megtalálható dara. liszt, korpa és csíra. A liszten kiválóan tenyésznek meg olyan baktériumtörzsek, amelyek szükségesek a gyógyszergyártás alapanyagához, ráadásul a cég ezt is toxinmentesen állítja elő, így a gyógyszeripar részére is tevékenykednek.

Az aszály és hőhullámok azonban őket sem kerülték el, és ezek nagyon is befolyással voltak a munkájukra. Minden termelő érzékeli ezeket a jelenségeket, ám amíg ezek korábban csak igen ritkán fordultak elő, manapság egyre sűrűbben jelentkeznek, így nem lehet válasz nélkül hagyni ezeket a változásokat. A fajtaszelekció és az új fajták keresése nagyon fontos válasz erre, de a technológia fejlődése és a víztakarékos öntözés is létszükséglet. Az elmúlt időszakban keveset tudtak öntözni, így a termelés stabilitása érdekében foglalkozniuk kell az öntözés lehetőségének megteremtésével is. Ám még így is 10 tonna fölötti a térség termésmennyisége, mely jóval az országos átlag felett van.

Hogyan lesz tányér a kukoricából?

A melléktermékek hasznosítása nagyon fontos feladat környezetvédelmi szempontból is, de az is sürgette a megvalósulását, hogy idén nyáron be lett tiltva az egyszer használatos műanyagok forgalmazása, így óriási kereslet támadt az új fejlesztések iránt.

Az eldobható eszközök alapját a kukorica melléktermékből készült őrlemények adják, melyeket homogenizálnak, és egy technológia segítségével ezekből készülnek az ehető poharat és tányérok. Bár különleges, hogy az ital és étel elfogyasztása után meg lehet enni az azt tálaló eszközt,  de a lényeg nem is ez, hanem hogy az egyszer használatos eszközöket természetes megoldásokkal lehet helyettesíteni. Ha pedig nem akarjuk megenni, a tányér és a pohár magától lebomlik, ezért semmiképpen nem terheli a környezetet.

Az alapötletet az adta, hogy a különféle kiállításokon szomorúan figyelték, hogy gyűlnek óráról-órára az egyszer használatos poharak a szemeteszsákokban. Ezen pedig mindenképpen változtatni szerettek volna. Több lehetőség is futott egyszerre ez ügyben a fejlesztési részlegen, és végül egy sütőipari technikát vizsgáltak meg abból a szempontból, hogy milyen módon lehet a használatával eldobható eszközöket gyártani. Ezeknél az eszközöknél nagyon fontos kitétel, hogy meleg étel és ital hatására sem puhulhatnak fel és nem ereszthetik át a folyadékot. Az alapanyag a kezükben volt, és bár a piac óriási, erős részt tudnak vállalni benne.

A cég a 2021. november 29-én kezdődő Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón is jelen lesz, ahol a látogatók kipróbálhatják, sőt, akár el is fogyaszthatják a tányérokat és poharakat.

Forrás: agroinform.hu