Igazgatási szünet alatt lehetőleg kerüljük a bíróságokat / Igazgatási szünet, immár a gyakorlatban

Fotó: Shutterstock

Csupán néhány nap telt el azóta, hogy jeleztem: a kormány rendeletet adott ki, és ebben felhatalmazta az illetékes szerveket igazgatási szünet elrendelésére. /Ez tehát nem kötelező!/

Azóta a Magyar  Közlönyben meg is jelent néhány hatóság tájékoztatása, melyeket röviden ismertetek:

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közleménye szerint december 22-től 30-ig  tartanak igazgatási szünetet. Ez az idő nem számít be az eljárások ügyintézési határidejébe és a közigazgatási per indításának határidejébe sem.

Ezen idő alatt szünetel majd a személyes ügyfélfogatás és a telefonos ügyfélszolgálat is. A leveleket nem veszik át, és a beadványokat  nem lehet személyesen benyújtani.

A Nemzeti Választási Iroda december 22-től január 6-ig tart majd igazgatási szünetet.

A Sándor -palota közleménye szerint a Köztársasági Elnöki Hivatalnál december 22-től január 6-ig lesz igazgatási szünet, úgyszintén a Szabályozott Felügyeletek Hatóságánál is.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke december 27-től január 6-ig  rendelte el az igazgatási szünetet, de a telefonon való elérhetőséget biztosítják.

A Magyar Művészeti Akadémia ,a Gazdasági  Versenyhivatal,  az Állambiztonsági Szolgálat Történeti  Levéltára és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága is december 22től január 6-ig tart szünetet.

Az Alapvető Jogok Biztosának  Hivatala  december 22-től január 6-ig tart zárva azzal, hogy ez nem számít  be a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

Feltehető, hogy a közeli napokban további bejelentésekre kerül sor, míg  a helyi hatóságok rendelkezéseiről helyben lehet majd  érdeklődni. oda kell figyelni, hiszen látható, hogy az időpontokban és a szünet alatti szolgáltatásokban is eltérések mutatkoznak.

Kérem Polgári Kisgazda barátaimat, hogy az év végén és a jövő év elején különösen figyeljenek arra, hogy  mikor mit kell hivatalos helyen elintézniük, és inkább igyekezzenek ezt december közepén elvégezni!

Dr. Bakos Zoltán

KPE szakértő