Idősotthon-maffiára csapott le az ügyészség

Forrás: Pixabay.com

A koronavírus járvány az egész világon, így Európában és Magyarországon is arányaiban a legtöbb halálesetet az idősotthonokban okozta. Az Európai Unió most külön foglalkozott az idősotthonok állapotával, helyzetével. Már az előzetes megállapítások is azt bizonyítják, hogy járvány esetén, – de sajnos kisebb betegséghullám esetén is – az idősotthonokban élők súlyos veszélyeknek vannak kitéve.

 

A Magyarországi tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy az idősotthonok helyzetét, biztonságos működését meg kell teremteni. A KPE parlamenti képviselői fel kívánják hívni frakciójuk figyelmét arra, hogy a tanulságokat a vírus okozta veszteségekből a törvényhozásnak is le kell vonnia. (TKB)

 

 

33 idősotthonban 110-en haltak meg koronavírus következtében

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy 33 idősotthonban 110-en haltak meg olyanok, akik igazoltan koronavírus-fertőzöttek voltak. Az intézményekben összesen 846 gondozott és 139 dolgozó fertőződött meg, ugyanakkor 298 beteg már meggyógyult.

MTI

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa bírálta az idősotthonokban kialakult járványügyi helyzetet

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerdán élesen bírálta az egyes európai államokban az idősotthonokban kialakult járványügyi helyzetet és sürgős változást sürgetett. Dunja Mijatovic szerint a magas halálozási arány ezekben az intézményekben részben a rossz felkészültségre, részben pedig az állami támogatás hiányára vezethető vissza. Mint mondta, a személyes védőfelszerelés mellett biztosítani kell a személyzet rendszeres tesztelését a koronavírusra.

MTI

Megvesztegett hivatalnokokra, irreális díjakat kiszabó idősotthoni vezetőkre és a gondjaikra bízott idősek javait elorzó gondnokokra csapott le az ügyészség. 11 embert hallgattak ki gyanúsítottként, hatot letartóztattak.

Újabb három gyanúsítottat hallgatott ki a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a fővárosi idősotthoni és gondnoki maffia ügyében, tájékoztatott közleményben az ügyészség.

Az ügy lényege szerint az időskorú gondnokolt személyek hatósági ügyeinek intézése során kormányzati szolgálati jogviszonyban álló gyámügyi szakügyintézők hivatásos gondnokokkal és idősotthonok vezetőivel, valamint további magánszemélyekkel együttműködésben korrupciós kapcsolatot alakítottak ki a gondnokoltak ingó és ingatlan vagyonának áron alul történő megszerzésére.

A gyakorlat az volt, hogy a hivatásos gondnokok több esetben indokolatlanul csökkentették a gondnokoltak rájuk bízott vagyonát úgy, hogy annak egy részét saját céljaikra fordították.

A gondnokok jogellenes tevékenységét a kormányhivatali alkalmazottak úgy tették lehetővé, hogy határozatban jóváhagyták a gondnokoltak vagyonával történő rendelkezést.

Ugyanakkor a gondnokoltakat a megbeszéltek szerinti idősek otthonában helyezték el úgy, hogy az elhelyezésért rendelkezésre bocsátott, esetenként irreálisan magas összegből az intézmények vezetői jogosulatlan előnyként kialkudott összegű készpénzt juttattak az eljáró gondnok, valamint a kormányhivatalnokok számára.

Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség 2020. március elején és tegnap összehangolt intézkedések keretében több helyszínt érintő bűnügyi akciót hajtott végre a Nemzeti Védelmi Szolgálat, illetve részben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyonvisszaszerzési Hivatala munkatársainak bevonásával.

A hatóságok a korrupt hivatalnokok munkahelyén és többük lakásán is kutatást hajtottak végre, a bűncselekményekből származó jelentős mennyiségű készpénzt, személygépkocsit, az egyik sértettől származó ékszereket, valamint a bűncselekményekkel kapcsolatos további bizonyítási eszközöket, okiratokat foglaltak le.

A gyanúsítottak közül többen részbeni beismerő vallomást tettek, míg társaik tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését.

Az ügyészség eddig 11 személyt hallgatott ki gyanúsítottként az ügyben, hatan letartóztatásban vannak, míg két gyanúsított bűnügyi felügyelet alatt áll.

Forrás: 888.hu