Időjárás: kedden még nyugi lesz, aztán…

A kép forrása: mapio.net

Kedden hűvösebb, de szinte teljesen csapadékmentes idő várható, szerdán viszont esőre kell készülni.

Az Azori-szigetektől a Lappföldig magasnyomású zóna húzódik, amelynek területén kevés a felhő, az Északi-tenger környékén és az Alpoktól nyugatra található egy okkludálódott frontrendszer felhő- és csapadékrendszere. Ezzel szemben a Kelet-európai-síkság déli részén, a Balkánon és az Adriai-tenger környékén ciklonális hatások érvényesülnek, ami változékonyabb időjárással jár. Errefelé már több felhő képződik, és a csapadék előfordulási területe is nagyobb – áll az Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentésében.

Kedd estig magassági teknő, illetve hidegörvény alakítja a Kárpát-medence időjárását, csak rövid időszakokra süthet ki a nap, és a déli országrészben helyenként jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás.

Hazánkban a közepesen és erősen felhős időszakok között rövidebb napos időszakok lesznek a jellemzők. Számottevő csapadék nem valószínű. Az északias szél napközben sokfelé megélénkül, ma néhol meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5–11 fok között alakul, de a kevésbé felhős helyeken ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 13–18 fok között valószínű.

Szerdán többfelé, de inkább csak gyönge csapadékra lehet számítani – mondja a videóban a Kuntár Roland meteorológus. Ám számottevő eső nem várható a következő héten.

A következő napok nagy kérdése, hogy tőlünk délre beindul-e ciklonképződési folyamat.

Forrás: MTI, infostart.hu