Időjárás: erős szél hozza vissza a meleget

Fotó pixabay.com

A következő napokban nem kell esőre számítani, de jövő hét elejétől változás áll be az időjárásban. Addig viszont szeles lesz az idő.

Péntek

A fátyol- és gomolyfelhők mellett több-kevesebb – eleinte szűrt – napsütésre számíthatunk, viszont az ország nyugati, délnyugati régiójában túlnyomóan napos idő várható. A délután második felétől mindenütt csökkenő tendenciát mutat majd a felhőzet. Nagy területen északnyugatira fordul a légmozgás, ami a Sopron-Baja és a Miskolc-Nyíregyháza vonalak közti sávban erős, többfelé viharos lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 25 fok között alakul, északkeleten lesz a hűvösebb, míg délnyugaton a melegebb. A többfelé erős északnyugati szél sokat ront majd a hőérzeten.

Az elmúlt egy hétben többször, többfelé zavarta csapadék a mezőgazdasági munkákat, köztük a kukorica és a napraforgó betakarítását, ugyanakkor az ország jelentős részén összességében sem esett 10 mm, így csak kis mértékben csökkent a csapadékhiány. A repcének többfelé jól jönne még az eső a korai fejlődéshez, amire a héten már nem, de a jövő hét elejétől az északkeleti országrész kivételével, ismét sokfelé számítani lehet – olvasható az OMSZ agrometeorológiai elemezésében.

Forrás: OMSZ, agroinform.hu