Időjárás

A hidegfront. - A kép illusztráció. - A kép forrása: hvg.hu

HIDEGFRONT – SOK FELHŐ, ERŐS SZÉL, ELSZÓRTAN ESŐK, HŰVÖSEBB

Szerda délután egy észak felől terjeszkedő hidegfront alakítja időjárásunkat. Az északkeleti országrész és a délnyugati határvidék kivételével erős, a középső országrészben olykor viharos (50-70 km/ó lökések) északnyugati szélre, sok felhőre van kilátás. Csapadék szórványosan fordul elő, nem mindenütt esik: előreláthatólag eleinte főként az északi, majd a középső és keleti országrészt érintik esők, főként a Tiszántúlon zivatarok. Az ország délnyugati felén csak elvétve lehet jelentéktelen csapadék. A hőmérséklet északon és a csapadékos területeken esik vissza nagyobb mértékben, akár 10 fokot is, míg másutt mérsékeltebb lesz a lehűlés.

Éjszaka is szeles, változóan felhős idő várható szórványosan esőkkel. Az északi országrész mellett a Dunántúlon is megnő az esélye csapadék előfordulásának.

Csütörtökön napos és felhős területek, valamint időszakok váltakoznak, keleten, északkeleten várható tartósabban erősen felhős idő, és főként ott alakulnak ki záporok, illetve zivatarok, helyenként jelentős csapadék. Az ország nyugati felén erős északnyugati szél fúj, keleten mérsékelt lesz a légmozgás. Éjszaka a Dunántúlon csökken a felhőzet, a Duna vonalától keletre erősen felhős marad az ég, fokozatosan megszűnik a csapadék.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

szerda délután           délnyugaton 30, másutt 21-26,

csütörtök reggel         18,

csütörtök délután        délnyugaton 30, északkeleten 25,

péntek reggel             17                       fok körül alakul.

(Forrás: eumet)