Időbe telt, de elismerte az amerikai pénzügyminiszter, hogy alábecsülte az inflációs veszélyt

Fotó infostart.hu

Bő egy évvel ezelőtt Janet Yellen egy gazdasági fórumon még úgy nyilatkozott, „lehet, hogy a kamatlábaknak némileg emelkedniük kell, hogy a gazdaságunk ne melegedjen túl”.

Joe Biden elnök és Janet Yellen, aki korábban a jegybank szerepét betöltő Fed (Federal Reserve) elnöke volt, és aki 2021 januárja óta tölti be a pénzügyminiszteri posztot, többször is lekicsinyelte a veszélyt – írja a Hot Air amerikai konzervatív portál.

Yellen tavaly májusban azt mondta, a Fednek esetleg reagálnia kell az emelkedő árakra, ami akkor rövid pánikhoz vezetett a tőzsdén. Később a pénzügyminiszter úgy pontosított, „lehet, hogy a kamatlábaknak némileg emelkedniük kell, hogy a gazdaságunk ne melegedjen túl”. A tőzsdei esés után, még aznap Yellen egy másik rendezvényen a Wall Street Journalnak úgy nyilatkozott, „nem hiszem, hogy inflációs probléma lesz, de ha lesz, akkor a Fedre lehet számítani, hogy kezelje azokat”.

Yellen végül júniusban ismerte el a problémát, mondván, hogy az infláció az év végére 3 százalékra emelkedik, de még akkor is úgy fogalmazott, „én személy szerint úgy vélem, hogy ez átmeneti tényezőket jelent”. Végül hat hónappal később, december 10-én az infláció már 6,8 százalékon állt az Egyesült Államokban, és egyértelműen ki lehetett jelenteni, hogy ez nem átmeneti jelenség. Yellen miniszter asszony végül tegnap, május 31-én ismerte el, hogy tévedett, több mint egy évvel korábbi kijelentése után.

Forrás: hirado.hu

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2022/06/01/idobe-telt-de-elismerte-az-amerikai-penzugyminiszter-hogy-alabecsulte-az-inflacios-veszelyt