Idén üres templomban áldották meg a búzát

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán
A tradíciók szerint a búzaszentelési ünnepséget a királyváros határában rendezik meg több száz érdeklődő előtt, ebben az évben azonban a koronavírus-járvány miatt a történelmi egyházak képviselői az esztergomi Szent György templomban tartották meg a hagyományos ceremóniát.

A plébánián templombúcsú szentmise keretében áldották meg a zöldkalászost. A papok és lelkészek az áldások előtt az evangélium búzakalászról, kenyérről szóló egy-egy részletét olvasták fel, majd a liturgia során egy tálba azokat a kalászosokat helyezték el, amelyeket Esztergom határában lévő földekről szedtek.

A megáldásban házigazdaként részt vett Kiss-Maly László, valamint Klimentné Ferenczy Andrea evangélikus lelkész, Ágoston Csaba református lelkész és Takács Gusztáv görögkatolikus paróchus atya is.

Az esztergomi búzaszentelés az elmúlt években országos eseménnyé nőtte ki magát, ugyanis a helyi Szentgyörgymezői Kertbarát Kör és a városi gazdakör mellett a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, valamint alkalmanként az ország vezető politikusai is részt vettek rajta.Az országban sok helyütt szintén megtartották a búzaszentelést, azonban a járványügyi intézkedéseknek eleget téve autós szentmise keretein belül.

A rendezvényen csak zárt utasterű járművekkel lehetett részt venni, és csak egy háztartásban élők ülhettek egy autóban, akik a jobb oldalon résnyire leengedett ablakon keresztül hallgathatták a misét, de ki nem szállhattak a járművekből.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) közösen megrendezett búzaszentelési rendezvénye idén Csíksomlyóban lett volna megtartva, a napokban kiadott közleményükben viszont tájékoztatták az érdeklődőket, hogy a pandémia miatt ezúttal virtuális térben valósítják meg az eseményt.

 

További híreket “koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás:
magyarmezogazdasag.hu