Idén is díjazták Magyarország legszebb konyhakertjeit

Az egyik legszebb konyhakert. - A kép forrása: agroinform.hu

A program Karcagról indult mindössze 22 nevezéssel, majd 2013-tól országossá bővült.

Minden eddiginél több, összesen 370 településen több mint 2000 kertet műveltek meg az idén a Magyarország legszebb konyhakertje vetélkedőn – mondta el Kovács Szilvia, a program ötletgazdája és főszervezője a díjátadón hétfőn Budapesten. Hozzátette: közülük 100 településről 235 kertet jelöltek országos díjra a települési zsűrik, és az országos bírálók 37 település 45 kertjének osztották ki a Magyarország legszebb konyhakertje országos díjat. (Forrás: szoljon.hu)

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a díjkiosztón kiemelte: a kert társadalmi és gazdasági haszna jelentős, mert a művelt kert a vegyszermentes magyar termék előállításához, a biológiai sokféleség megőrzéséhez, védelméhez, és a kertkultúra környezetkímélő ápolásához járul hozzá. A 2012-ben indult legszebb konyhakertek programnak nélkülözhetetlen szerepe van abban, hogy egyre többen látnak hozzá a konyhakerti munkához, a programot az agrártárca és háttérintézményei a kezdetektől támogatják – mondta. A programban 2015 óta minden megye részt vesz, amit jelentős eredménynek nevezett. – Kovács Szilvia kitért arra is, hogy a 2018-as vetélkedőt „A termőföld, a talaj védelme a Riolittufa támogatásával” mottóval hirdették meg, hogy minél több talajkímélő művelési, vízgazdálkodási módszert, természetes talajjavítókat alkalmazzanak a kertekben. – A főszervező elmondta: a legszebb konyhakertek program Karcagról indult mindössze 22 nevezéssel, majd 2013-tól országossá bővült. – A 2018-as évet értékelve elmondta, hogy 71 új település indult, a részt vevők a nagybani piaci árakat figyelembe véve 700 millió forint értékű árut termeltek meg. (Forrás: Agrárminisztérium, Sajtóiroda)

Fekete Ferenc, a Kisgazda Polgári Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének az elnöke: a konyhakerti mozgalom felélesztése nagyszerű dolog. Igazi kisgazda tett. Alkalmas arra, hogy felkeltse a gyermekek érdeklődését a termőföld iránt. Mekkora élmény egy gyerek számára, amikor először ehet reggelire, tízóraira a saját maga által termesztett paradicsomból, paprikából, zöldhagymából. Mi Polgári Kisgazdák nagyon fontosnak tartjuk a családok ellátásában a kertkultúra feléledését, és az egykori népi írók, így például Szabó Dezső által megálmodott Kert-Magyarország megvalósítását. (KPE)