Idén februártól már precíziós mezőgazdasági képzés is lesz Debrecenben

Precíziós szántóföldi gazdálkodás. - A kép forrása: agroinform.hu

Precíziós mezőgazdasági szakmérnöki képzést indít a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. A 2 féléves továbbképzés a precíziós gazdálkodáshoz szükséges összetett és naprakész tudásanyagot garantál az agrár, vagy műszaki területen 3 éves, illetve 5 éves képzés teljesítését igazoló diplomával már rendelkező szakemberek számára.

A kép forrása: agrobekes.hu

A legfejlettebb mezőgazdasággal rendelkező államokban, elsősorban Észak-Amerikában, de Európában is elterjedt gazdálkodási forma a precíziós növénytermesztés. A technológiák fejlődése és egyre sokrétűbb alkalmazása következtében ma már a hazai agrár-munkaerőpiac is egyre inkább megköveteli a precíziós gazdálkodással kapcsolatos munkavállalói ismereteket. Ezért döntött úgy a debreceni agrárkar, hogy szakirányú továbbképzési szakot indít ezen a területen – mondta Rátonyi Tamás, a Földhasznosítási Tanszék docense, a szakágazati szakképzés oktatási vezetője. A jelentkezési határidő január 15.

A Debreceni Tudományegyetem Agrártudományi Karának főépülete. – A kép forrása: mek.unideb.hu

A Debreceni Tudományegyetem írt arról is, hogy a szántóföldi növénytermesztés folyamatos kihívások előtt áll. A klimatikus viszonyok szélsőségessé válása, a romló termőhelyi körülmények kedvezőtlenül befolyásolják az elérhető termés mennyiségét és minőségét. A folyamatosan változó agrárgazdasági környezet pedig bizonytalanná teszi az ágazat jövedelmezőségét. A továbblépés lehetséges útja a precíziós növénytermesztés egyre szélesebb körű alkalmazása. – A vezető mezőgazdasági gépkereskedők kínálatában már ott vannak a precíziós művelésre alkalmas erő- és munkagépek. Az eladások alapján megállapítható, hogy napjainkban már több mint 1 millió hektáron vált lehetővé a technológia egyes elemeinek, illetve a teljes precíziós rendszernek az alkalmazása. A továbbképzési szak komplex képzési tematikát kíván. Az agrár-információs rendszerektől és az e-kommunikációtól kezdve a geo-információs és távérzékelésen, a műszaki feltételrendszeren, tápanyag-gazdálkodáson és öntözésen át egészen a precíziós fajtaismeretig és a növényápolásig terjed. Az oktatásban tevékenyen részt vesznek majd a KITE Zrt. szaktanácsadói és fejlesztőmérnökei is. Emellett a cég bemutató helyszíneket biztosít a precíziós növénytermesztés műszaki feltételrendszerének, valamint a szaktanácsadási tevékenységet megalapozó mérések és értékelések ismertetésére – tette hozzá Rátonyi Tamás egyetemi docens. – Az oktatást a precíziós növénytermesztéshez kapcsolódó, több éve tartó kutatási-fejlesztési tevékenység, a színvonalas képzés megvalósításához szükséges oktatási-módszertani fejlesztések és fejlett infrastrukturális háttér alapozzák meg. – A debreceni agrárkar rendelkezik a távérzékelési felvételek elkészítésére alkalmas precíziós növénykamerákkal, a kamerákat hordozó ember nélküli, távirányítású mezőgazdasági repülőeszközökkel, azaz drónokkal. Az Egyetem rendelkezik továbbá talajtérképező számítógépes beolvasó eszközökkel, úgynevezett szkennerekkel, talaj- és növényvizsgáló precíziós érzékelőkkel, azaz szenzorrendszerekkel, a térinformatikai adatbázisok létrehozására és elemzésére alkalmas laboratóriummal, az adatbázisok feldolgozásához szükséges számítógépes programokkal, azaz az ehhez szükséges szoftverekkel is. – A két féléves képzést a résztvevők precíziós mezőgazdasági szakmérnök szakképesítéssel zárják. (Forrás: magro.hu)

A Polgári Kisgazdák szakértői úgy látják, hogy a mező- és élelmiszergazdaságban is meghatározó, – egyúttal -, a jövő szükségszerűen kijelölt iránya a minél magasabb színvonalú hozzáadott értéknövelése. Mindenképpen elismerésre méltó a Debreceni Egyetem precíziós mezőgazdasági szakmérnök-szakképzésének a rendkívül gyorsan történő és magas színvonalú elindítása. (KPE)