Ideális körülmények között telelnek az őszi vetések

Őszi vetés télen. - A kép forrása: gallery.site.hu

A múlt hét tavaszias időjárása után a hétvégére visszatért a tél, és vasárnap ismét hó takarta be az ország keleti felét. A folytatásban mediterrán ciklonok határozzák meg az időjárást, a hét első felében további havazásra, csütörtöktől vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.

A múlt héten a keddi átmeneti lehűlés kivételével általában véve igen enyhe, az ilyenkor szokásosnál 3-4 fokkal melegebb átlaghőmérsékletű idő volt a jellemző, erős, többfelé viharos széllel, záporokkal, hózáporokkal. Szerdán még csak délnyugaton, csütörtökön a tartósan ködös, párás északkeleti, keleti tájak kivételével már sokfelé 10 fok fölé melegedett a levegő. A hótakaró a magasabban fekvő hegyvidéki területek kivételével mindenütt elolvadt. Péntekre virradóra hidegfront vonult át az ország fölött, melyet vegyes halmazállapotú csapadék kísért, a legtöbb helyen eső, de északkeleten helyenként ónos eső, Zalában hó esett, de pénteken ez is elolvadt. A szombat este dél felől érkező melegfront havazást hozott vasárnapra a keleti országrészbe, melyből az Alföldön vékony, északkeleten 10 cm körüli hótakaró alakult ki. (Forrás: agroforum.hu)

A Polgári Kisgazdák arra hívják fel a figyelmet, hogy a városlakóknak oly sok bosszúságot okozó havazás az őszi vetések számára aranyat ér. A hótakaró megvédi az éppen, hogy csak kikelt őszi vetésű növényeket a fagykároktól, és nagyon hasznos a talajba lassan leszivárgó, így talajeróziót nem okozó víz. (KPE)