IDEA Intézet: hosszú idő után újra 30 százalékos szint alá esett a kormánypártok támogatottsága/Ha jól emlékszünk, a választás előtt két héttel ez az intézet még szoros eredményt állított a választás eredményére

Fotó depositphotos.com

Az IDEA Intézet 2023. július 28. és augusztus 9. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredményei szerint a legutóbbi vizsgálati időszakhoz képest az idei évben először csökkent némileg a kormánypártok népszerűsége – számolt be a 24.hu.

A lap a közvélemény-kutató közleményét idézve azt írta: a zokottnál nagyobb elmozdulás ellenére az ellenzéki pártok egyike sem tudta növelni a támogatottságát, így kérdéses, hogy a kormánypártok támogatottságának csökkenése mennyire mutatkozik majd tartósnak.

Az IDEA intézet kiemelte: a politikai uborkaszezon közepén, hosszú idő után újra 30 százalékos szint alá esett a kormánypártok támogatottsága. Augusztus elején a felnőttek 27 százaléka szavazott volna a Fidesz-KDNP-re, ami a teljes népesség körében a párt támogatottságának 3 százalékos, a biztos szavazó pártválasztók között pedig 2 százalékos visszaesését jelenti az előző hónaphoz képest. Megjegyezték ezt is: ha 2023 júliusában parlamenti választásokat tartottak volna Magyarországon, a Fidesz-KDNP győzelmét továbbra sem veszélyeztette volna az ellenzék, maximum a kétharmados többség megszerzésével lettek volna nehézségei a kormánypártoknak. 

 A második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 12 százaléka szavazott volna egy nyári választáson, ami a biztos szavazó pártválasztók között 20 százalékos szavazati arányt jelentett volna. Ezen kívül még a Mi Hazánk, a Momentum és nagy valószínűséggel a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is átlépte volna az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

Forrás: atv.hu

https://www.atv.hu/belfold/20230824/idea-intezet-hosszu-ido-utan-ujra-30-szazalekos-szint-ala-esett-a-kormanypartok-tamogatottsaga#google_vignette