Hvg.hu: Gulyás Gergely szavai alapján az Orbán-Tarlós-megállapodás Karácsony Gergely esetleges győzelme esetén érvényét veszíti

Fotó Botár Gergely, kormany.hu

Kifejezetten Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester között jött létre a tavaly novemberi, 15 pontos megállapodás – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. A hvg.hu olvasatában ez azt jelenti, ha a baloldali jelölt, Karácsony Gergely nyerné a főpolgármesterválasztást, akkor a paktum hatályát vesztené.

A Budapest által az idén elnyert külföldi elismerések ellentmondanak a város tönkretételét hangoztató ellenzéki kritikáknak – jelentette ki Tarlós István főpolgármester az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában. Leszögezte: a fővárosnak működési hitele nincs, csak fejlesztési, az ilyen hitelkeret nem keverendő össze a Karácsony Gergely által vezetett Zugló súlyos működési, fizetésképtelenségi problémáival, akárhogy is megpróbálják a kettőt összecsúsztatni. A stadionok építésére vonatkozó főpolgármesteri vétóval kapcsolatban – amelyet Karácsony Gergely vetett fel vasárnap – Tarlós István többek közt arról beszélt: a Puskás Ferenc Stadion a XIV. kerületben van, és Karácsony Gergely mint zuglói polgármester „egy árva szót sem szólt” a Fővárosi Közgyűlésben az építése ellen. A Közfejlesztési Tanácsban a vétójogot január elsejétől szerezte meg – folytatta a főpolgármester -, a stadion építése viszont 2017-ben kezdődött, így aligha gyakorolhatta volna a vétójogot.

Felesleges pénzszórásnak, a lopás szinonimájának tartja a stadionépítéseket Karácsony Gergely, aki ehelyett az egészségügyre fordítaná az adófizetők pénzét. A baloldali főpolgármester-jelölt hétfőn Budapesten, a Groupama Aréna előtt tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, az elmúlt időszakban a fővárosban sok száz milliárd forintot vittek el a sportberuházások, és nincs végük. A 24.hu arról cikkez, hogy tegnap Karácsony a Facebook-oldalára feltöltött videójában vitára hívta Tarlóst. Mint fogalmazott: „Lehet ülve, állva, fekve, reggel, este, Pesten, vagy Budán, nekem mindegy.” A politikus reméli, hogy „Tarlós nem lesz olyan gyáva, mint a főnöke, aki nem mer tíz éve vitatkozni”. Karácsony Gergely polgármester százhuszonhárom napja titkolja a zuglói önkormányzat kifizetetlen számláit – közli a Magyar Hírlap, arra is kitérve: idén eddig 2,2 milliárd forintnak kellett volna befolynia, ám ennek csupán a tíz százaléka jelent meg ténylegesen az önkormányzat kasszájában.

„Lőtávolon belülre került” Tarlós Istvánhoz képest Karácsony Gergely – derül ki a 444.hu birtokába került, Závecz Research által szeptember 2-5. között készített felmérésből, mely szerint jelenleg 49:45 az állás a regnáló városvezető javára. A kutatás aláhúzza: „kétszereplős a verseny”, ugyanis Puzsér Róbert a választók mindössze 4 százalékát tudhatja maga mögött, míg Berki Krisztián és Thürmer Gyula 1-1 százalékos támogatottsággal bír. INFOSTART.HU, HVG.HU, MTI, 24.HU, 444.HU, MAGYAR HÍRLAP