Hvg.hu: Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint a magyar civiltörvény ellentétes az uniós joggal

Fotó: Magyar Építők

Nem egyeztethető össze az uniós joggal az a magyar jogszabály, mely szerint a külföldről támogatást kapó civil szervezeteknek nyilvántartásba kell vetetni magukat – számol be az Európai Bíróság kedden megjelent indítványáról a hvg.hu. Campos Sánchez-Bordona főtanácsnok azt javasolja a bíróságnak, hogy az állapítsa meg, a vitatott magyar szabályozás indokolatlanul korlátozza a tőke szabad mozgását, mivel olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek a Charta által védett alapvető jogokba történő igazolatlan beavatkozással járnak a magánélet, a személyes adatok védelme és az egyesülési szabadság tekintetében. A hvg.hu rámutat: a főtanácsnok véleménye még nem jelent döntést, és nem köti a bíróságot sem. Az ítélet csak később fog megszületni az ügyben, viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy az Európai Bíróság az esetek többségében a főtanácsnoki indítvánnyal megegyező döntést hoz.

A Fidesz kiáll „a külföldről finanszírozott Soros-szervezetek” átláthatóságát célzó törvény mellett – ismertette a párt az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. A nagyobbik kormánypárt leszögezte: a főtanácsnok véleménye ellenére a kormánypártok kitartanak a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény mellett, mert „az Magyarország biztonságát szolgálja és a külföldről pénzelt bevándorláspárti Sorosszervezetek átláthatóságát növeli”. A Fidesz kiemelte továbbá: a Soros-hálózat tevékenysége komoly nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet, mert nemcsak a bevándorláspolitikát akarják befolyásolni, hanem a magyar választásokat is.

Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke más témában tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta: továbbra is elkötelezett amellett, hogy átlátható legyen a magyarországi civil szervezetek támogatása, ezt szolgálja az elfogadott törvény is. Kiemelte: sok Soros Györgyhöz köthető szervezettől kaptak támadásokat a törvény elfogadása után, és ezek azóta is folynak. HVG.HU, MTI