Hvg.hu: A titkosszolgálat is nyomoz az MMM támogatása ügyében

A hvg.hu úgy tudja, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) levélben szólította fel a bankokat, hogy listázzák ki a tranzakciókat, amelyeket az Action for Democracy (AFD) kezdeményezett 2022. január 1-je óta. A rendőrség és az adóhivatal után tehát vizsgálja a titkosszolgálat is, jogsértő volt-e az ellenzék kampányfinanszírozása, a külföldi adománygyűjtése az Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) nevű, Márki-Zay Péter vezette civil szervezetnek – írja a portál. Az AFD vezetője, Korányi Dávid nem tudott az AH vizsgálatáról, úgy reagált: új szakaszt jelentene a magyar demokrácia és jogállamiság lezüllesztésében, ha a titkosszolgálatokat immár nyíltan politikai célokra és a magyar civil társadalom megfélemlítésére használják fel.


A parlament nemzetbiztonsági bizottsága a legutóbbi ülésén egyhangú szavazással elrendelte a baloldali pártok amerikai kampányfinanszírozásával kapcsolatos titkosszolgálati vizsgálatot, ez a munka elkezdődött – közölte a Fidesz-frakció. Kocsis Máté frakcióvezető, a nemzetbiztonsági bizottság tagja azt írta: példátlan és jogellenes, hogy a baloldal több milliárd forint kampánytámogatást kapott külföldről. Ez durva beavatkozási kísérlet a magyar választásokba, és részletes értékelő-elemző munkát igényel – fűzte hozzá.


Az MMM közleményében azt írta: „minden félelem nélkül állunk bármilyen vizsgálat elé, hiszen tudjuk, hogy minden jogszabályt betartottunk”. Megjegyzik, hogy csak a sajtóból értesültek arról, hogy titkosszolgálati vizsgálat alá vonták szervezetet, illetve, hogy támogatásaikkal pontosan és átláthatóan elszámoltak. A mozgalom szerint az ellenük indított koncepciós eljárás politikai megrendelésre érkezett Rogán Antal minisztériumából.

„A mi esetünkben valóban kérdés volt, hogyan tudjuk ezt a kampányt finanszírozni. Volt hat párt és volt az MMM, a szereposztás egyértelmű volt. A pártok a pártos kampányt csinálták, és erre volt egy egymilliárd forint körüli összeg. Emellett volt egy, mi úgy mondjuk, kultúraváltoztató kampány, amelyben szigorúan nem szerepelhettek pártos logók. Ezek Orbán hazugságait leplezték le, és általános értékek mellett álltak ki” – fejtette ki a hvg.hu kérdésére Márki-Zay Péter. „Minden dokumentálva van. Soha ennyire nem papíroztak még le kampányt. Ez történelmi jelentőségű, ezt még a Transparency International jogi igazgatója is elismerte” – tette hozzá.

hvg.hu