Hűtőház épült Csornán 150 millió forintos vidékfejlesztési támogatásból

Fotó: magro.hu

Az elnyert, mintegy 150 millió forint vidékfejlesztési forrásnak köszönhetően a Hanság-Fertőmenti TÉSZ egy 450 tonna kapacitású hűtőházat épített Csornán. Így egész évben friss áruval láthatja el a vásárlókat, mivel a hűtőházban tárolt áru megőrzi a kiváló minőségét. Ezen kívül pedig a beruházás megvalósulásával a TÉSZ tovább erősítheti piaci pozícióját, amivel növeli a gazdálkodók termelési és értékesítési biztonságát. A fejlesztés a vidéki foglalkoztatáshoz is hozzájárul, mivel új munkahelyek jönnek létre a csornai telephelyen.

A vidékfejlesztési támogatással megvalósult beruházás jó példa arra, hogy termelői összefogással a gazdálkodók sikeresebbek lehetnek, és nagyobb fejlesztéseket álmodhatnak, hozhatnak létre – mondta Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési államtitkára Csornán, a Hanság-Fertőmenti TÉSZ hűtőházának átadóünnepségén. A hírről az Agrárminisztérium számolt be.

Kis Miklós arra is felhívta a figyelmet, hogy a csornai beruházás az első olyan nagyobb fejlesztés, ami a sikeres közbeszerzés lefolytatását követően, a tervezettnél hamarabb, vidékfejlesztési támogatásból valósult meg. Az összesen több, mint 256 millió forintból megépített hűtőház jól mutatja a termelői összefogás erejét és a kertészeti ágazat folyamatos innovációra való képességét és igényét.

A kormány támogatja a munkaerő-igényes, kis- és közepes gazdaságokat. A kertészeti ágazat fejlesztésére meghirdetett beruházási pályázatok esetében eddig összesen 70 milliárd forint sorsáról döntöttek, ez mintegy 4500 mezőgazdasági vállalkozás támogatását jelenti. Ezen belül a gomba- és hűtőházak létesítésére, illetve korszerűsítésére eddig 18 milliárd forint fejlesztési forrást biztosított a kormány több mint 180 gazdálkodó számára – mondta Kis Miklós.

Nógrád megyében a hűtőház mellett feldolgozóüzem is épült

Korábbi hírünkben itt számoltunk be arról, hogy új üzemet adott át a Nógrád megyei Berkenyei Faluszövetkezet. 1000-1000 négyzetméteren egy 1500 tonna kapacitású tároló és egy gyümölcsfeldolgozó üzem épült meg. Továbbá beszereztek egy optikai válogatógéppel és automata csomagológéppel ellátott meggymagozósort, paprikakockázó és almahámozó-gépeket. Valamint új trafóállomást helyeztek üzembe, és 25 kilowattos napelemrendszert telepítettek az energiaellátás biztosításához. A társaság ezzel Magyarország egyik legnagyobb fagyasztott gyümölcs-feldolgozója lesz.

(magro.hu)