Huszontötezer euróért akart eladni az EU-ba egy csecsemőt egy ukrán jótékonysági szervezet vezetője

kép: babaszoba.hu

Az ukrán kormány még a minimumkövetelményeket sem teljesíti több kulcsfontosságú területen – állapította meg az Egyesült Államok külügyminisztériuma (DOS) az emberkereskedelemről szóló 2023-as országjelentésében. Bár a tárca elismeri, a háború miatt Kijev nincs könnyű helyzetben, azt is hangsúlyozza, hogy a rendelkezésére álló lehetőségeket sem használja ki. Például az emberkereskedőkkel és -csempészekkel együttműködő korrupt tisztviselők ellen a tartós aggodalmak ellenére a kormány a hatodik egymást követő évben nem hozott ítéletet” – hívta fel a figyelmet Antony Blinken hivatala. Hozzátették: „az ukrán gondozóintézetekből evakuált gyermekek kormányzati felügyeletének hiányosságai növelték emberkereskedelem kockázatát. A civil szervezetek továbbra is rendszerszintű hiányosságokat azonosítottak”. A probléma súlyosságát jól jellemzi, hogy egy, a közelmúltban elfogott gyermekkereskedő már szabadlábon is van. Denisz Varodit valamivel több mint 1 millió hrivnyáért engedte el a bíróság (az ügyészség 3 milliót indítványozott), noha a férfit tetten érték, amikor egy 11 hónapos csecsemőt 25 ezer euróért akart eladni az Európai Unióba.

Karitatív álca

Az ukrán UNIAN tájékoztatása szerint a férfi korábban az ungvári 13-as számú általános iskola igazgatója, majd tavaly szeptemberig egy árvaotthon tanára volt. Attól kezdve a „Szívvel, szeretettel” jótékonysági alapítványára koncentrált, amely hivatalosan a bentlakásos iskolásokat, az árvákat, a fogyatékkal élőket és a kárpátaljai alacsony jövedelmű családok gyermekeit, valamint a nehéz helyzetű tinédzsereket és a bevándorlókat segíti. A szervezet irányítása mellett, pszichológusként, felkészítő foglalkozásokat, napközis csoportokat vezetett.

A hatóságok látókörébe csak azután került, hogy egy zsitomiri nő feljelentette. Varodi a „karitatív munkája” során került kapcsolatba vele, szép lassan megpróbálta behálózni, és rábeszélni a gyermeke eladására. Azzal érvelt, hogy a 11 hónapos csecsemőnek bárhol jobb lesz, mint egy csonka családban, a háború sújtotta Ukrajnában. Ötezer dollárt ajánlott fel, amiből ezret előlegként át is adott a nőnek, akit május végén Kárpátaljára költöztetett, majd június 24-én a kisszelmenci határátkelőn akart átsétálni vele Szlovákiába. A férfi az alapítványa miatt szabadon mozoghatott a két ország között, így nem keltett volna feltűnést. A nő együttműködése miatt azonban a nyomozók már vártak rájuk.

Szervkereskedők

Az ukrán lapok szerint Varodi korábban már legalább három nehéz anyagi helyzetbe került kárpátaljai nő gyermekét vette meg és adta el hasonló körülmények között. Nem mellesleg több portál arról számolt be, hogy a vevők „feketetranszplantációs specialisták”, vagyis a szerveikért keresik az áldozataikat. A rendőrség cáfolata pedig meglehetősen kétértelmű, az KP.ua megkeresésére azt válaszolták: jelenleg csak erről az egy esetről van tudomásuk, de folytatják a nyomozást a férfi esetleges bűntársai, kapcsolatai és további áldozatai felderítése érdekében.

Forrás: Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230725-huszontotezer-euroert-akart-eladni-az-eu-ba-egy-csecsemot-egy-ukran-jotekonysagi-szervezet-vezetoje