Huszonöt éve nem volt ilyen sikeres olimpiája Magyarországnak

A magyar női kajak négyes a dobogó tetején: Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Bodonyi Dóra. Fotó: Phil Walter / Getty Images

Magyarország a 15. helyen zárta a tokiói nyári játékokat, 6 arany-, 7 ezüst- és 7 bronzéremmel, a 20 medália pedig az 1996-os atlantai olimpia óta a legtöbb, amelyet a magyar küldöttség szerzett.

Az éremtábla élén az Egyesült Államok végzett 113 éremmel (39 arany, 41 ezüst és 33 bronz).

Vasárnap a magyar vízilabda-válogatott bronzérmet szerzett a tokiói olimpia záró napján. Ez volt a magyarok utolsó, 20. érme az egy évvel elhalasztott nyári játékokon, amelynél többet, 21-et csak 25 évvel ezelőtt, az 1996-os atlantai olimpián sikerült elnyerni.

A magyar csapat kajak-kenuban bizonyult a legsikeresebbnek, Kopasz Bálint a királyszámban (K–1 1000 méter), Tótka Sándor a sprintszámban (K–1 200 m) nem talált legyőzőre, a Kozák DanutaCsipes TamaraKárász AnnaBodonyi Dóra összeállítású kajak négyes pedig 500-on diadalmaskodott. Ezt a számot London és Rio után sorozatban harmadszor nyerte meg Magyarország. Ezen kívül két ezüst- és egy bronzérem volt a magyarok mérlege kajak-kenuban.

Szilágyi Áron szintén triplázott, kardvívónk is harmadik aranyérmét szerezte Tokióban. Milák Kristóf 200 méter pillangón oktatta a mezőnyt az uszodában, Lőrincz Tamás pedig olimpiai bajnoki címmel koronázta meg irigylésre méltó pályafutását a kötöttfogású birkózók 77 kg-os versenyében. 

A magyar csapat az aranyak mellett hét ezüstöt és hét bronzot nyert még a koronavírus-járvány miatt egy évvel később rendezett nyári játékokon.

A mostani teljesítményt legutóbb 25 évvel ezelőtt Atlantában tudták túlszárnyalni a magyar sportolók, az akkori 21 érem közül 7 arany, 4 ezüst, 10 pedig bronz volt. […]

index.hu