Huszonhetek: Nem tárgyalható újra a brit kiválási megállapodás

Fotó: europarl.europa.eu

Az Európai Bíróság döntése szerint Nagy Britannia minden további tárgyalás nélkül visszavonhatja a kilépési nyilatkozatát. A magunk részéről ezt kívánjuk Európának éppen úgy, mint Nagy Britanniának. (kpe)

Semmiképp nem tárgyalható újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő szerződés – szögezték le az Egyesült Királyság kilépését követően is az Európai Unióban maradó tagállamok vezetői csütörtökön tartott brüsszeli egyeztetésüket követően. A huszonhetek nyilatkozatukban megerősítették, hogy a cél a lehető legszorosabb partnerségi kapcsolat megőrzése az Európai Unió és az Egyesült Királyság között.

Az Európai Unió (EU) az Egyesült Királyság uniós tagságának rendezett megszüntetésén dolgozik, de fel kell készülni a megállapodás elmaradására is – jelentette ki Angela Merkel német kancellár péntekre virradóra, az uniós tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján, az értekezlet első munkanapját követően. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az ülést lezáró sajtótájékoztatóján kijelentette: az általa irányított testület fokozza a felkészülést az Egyesült Királyság esetleges megállapodás nélküli uniós kiválására, a „kemény Brexitre”, ugyanis számolni kell minden forgatókönyvvel. MTI