Hullámvasútra ültette az agrárium szereplőit a járvány

Fotó fotolia.hu

Vegyes képet mutat a koronavírus-járvány miatt a hazai élelmiszer-ellátás. Hektikusan és ágazatonként eltérő módon érintette eddig az agrárgazdaságot a világjárvány – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs az InfoRádióban úgy fogalmazott, hogy egyes ágazatokban, amelyek a hotel-étterem szegmensbe vagy a menzákra voltak beszállítók, és nem volt más értékesítési lábuk, lekapcsolták a villanyt.

„Nyilván ide kell sorolni azokat az ágazatokat is, amelyek erősen ki vannak téve az exportnak; a nyers tej volt az első ilyen ágazat, amelyből jelzéseket kaptunk, de a húsbárányágazat is a legizgalmasabb pillanatban állt le” – utalt a járvány kezdeti időszakára, a nagyböjt heteire Győrffy Balázs.

A virág- ésa hajtatott zöldség értékesítés is megakadt a járvány kitörésekor.

Aztán fordult kocka, a lakosság körében felvetődött a kérdés:

lesz-e elég élelmiszer?

Vásárlási hullám indult el, és ennek megfelelően viszont egyes termékek iránt nem hogy csökkent, de nőtt a kereslet.

„Sajnos ez csak egy átmeneti időszak volt, sőt a foglalkoztatás bizonytalansága miatt nagyon sokan a fogyasztásukat is visszafogták” – folytatta a kamarai vezető.

A helyzet hatására vásárláskor az ár sokaknál elsődlegessé vált. Az élelmiszer-pazarlás megszűnt, Győrffy Balázs szerint jelentős részben azért, mert a háztartásokban jobban ki tudják számolni, miből mennyi kell, erre az éttermek kevésbé képesek.

Szerinte a legfontosabb továbbra is az lenne, hogy az ágazat működőképessége stabil legyen.

„Jól látható volt, hogy a spájzolós időszakban is a magyar termelők képesek voltak ellátni a lakosságot jó minőségű élelmiszerrel, közben azonban figyelni kell arra, hogy a többletet külföldön értékesíteni lehessen. És hát vannak olyan dolgok, amiken el kell gondolkodni: Magyarországon rendelkezésre áll minden a dobozos tejhez, a kupakon kívül, amit egy ideig külföldről nem lehetett behozni. Az ilyenek tehát feladatot jelentenek” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Forrás: infostart.hu, Kalapos Mihály