Hozzájárult a parlament Finnország NATO-csatlakozásához

Fotó: Vadnai Szabolcs

Hozzájárult az Országgyűlés hétfőn Finnországnak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) történő csatlakozásához. Finnország és Svédország a tavalyi madridi NATO-csúcson kérte felvételét az észak-atlanti szervezetbe. A svéd NATO-csatlakozásról a magyar Országgyűlés egy későbbi időpontban dönthet.

Csaknem teljes egyetértésben (182 igen és 6 nem) szavazta meg a magyar Országgyűlés Finnország NATO-csatlakozását. Az utolsó délutáni vitán szinte minden frakció üdvözölte az Országgyűlési voksolás tényét. Egyedül a Mi Hazánk látta úgy, hogy a finnek NATO-csatlakozása komoly kockázat. A párt ezért a szavazás elhalasztását kérte.

A törvényt jegyző külgazdasági és külügyminisztréium képviseletében Menczer Tamás államtitkár zárszavában reagált az ellenzéki képviselők felszólalásaira. Azt mondta: reméli, hogy Magyarország a jövőben mind Finnországtól, mind Svédországtól megkapja majd a tiszteletet. Menczer Tamás jelezte: Magyarország komoly mérlegelés után támogatja Finnország NATO csatlakozását.

„Ezeket a kérdéseket a politikusok, értelemszerűen katonai szakértők bevonásával mérlegelték és a végén a finn csatlakozást támogathatónak értékelték” – mondta Menczer.

A Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán arról írt: sok levelet kapott Finnországból, amelyben politikusok és civilek úgy fogalmaztak, aggódnak amiatt, hogy a csatlakozás után Finnország nem marad semleges és békés ország, hiszen az Oroszországgal közös határ konfliktusok gyújtópontja lehet.

Kocsis Máté azt írta: az aggályokkal részben egyet is értenek, de döntöttek, megszavazzák Finnország csatlakozását a NATO-hoz.

Finnország és Svédország a tavalyi madridi NATO-csúcson kérte felvételét az észak-atlanti szervezetbe. Az eddig semleges két észak-európai állam csatlakozását első körben támogatta a magyar kormány, ám a kormánypárti frakciók tagjai közül többen aggályukat fejezték ki. Véleményük szerint a két skandináv állam politikusai gyakran fogalmaztak meg igaztalan vádakat Magyarországgal szemben.

Ezért is utazott parlamenti delegáció március elején Stockholmba és Helsinkibe. A találkozó után az Országgyűlés alelnöke közölte: Magyarország támogatja Finnország NATO-csatlakozását. Minden vitás kérdést sikerült rendezni és egy kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés indult el a két ország között.

A svéd NATO-csatlakozásról a magyar Országgyűlés egy későbbi időpontban dönthet.

Forrás: hirado.hu

Köszönetet mondott a magyar parlamentnek Sanna Marin

„Finnország és Svédország NATO-tagsága erősíti az egész szövetség biztonságát” – írta a finn kormányfő.

 „Köszönjük a világos számokkal alátámasztott döntést!” – így fejezte ki köszönetét Magyarország felé a finn miniszterelnök, miután a magyar Országgyűlés jóváhagyta Finnország ratifikációját a NATO-ba.

Sanna Marin a Twitteren azt írta, 

„Finnország és Svédország NATO-tagsága erősíti az egész szövetség biztonságát.”

„Mindannyiunk érdeke, hogy Svédország is NATO-taggá váljon a vilniusi csúcstalálkozó előtt” – zárta gondolatait a kormányfő.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/cikk/20230327_kulfold_nato_finnorszag_ratifikalas_magyarorszag_sanna_marin_koszonet