Hosszútávú energetikai megoldások

telepaks.net

A Kormány hosszú távon kíván megoldást biztosítani Hazánk energiával történő ellátásával kapcsolatban

A villamos energiáról valamint a földgázellátásról szóló korábbi törvények módosításáról

T/1843

Az új szabályozás célja, hogy ösztönözze és támogassa olyan energetikai innovációs teljesítmények elterjedését, piacra lépését, amelyek elősegíthetik a földgáz-infrastruktúra fenntarthatóságának, költséghatékony működtetésének, a fogyasztói igények megfelelő ellátását vagy az ellátásbiztonság növelését, továbbá a hidrogén betáplálását a működő földgáz infrastruktúrába, valamint a tiszta hidrogénhálózatoknak a működő földgáz infrastruktúrán alapuló fejlesztését, fejlődését.

A módosítások további célja az európai uniós szabályozásnak megfelelő definícióknak az alkalmazása a hazai joganyagban, valamint az európai uniós gázellátás biztonságának érdekében.
A MAVIR az átviteli hálózati veszteség (ÁHV) pótlásához szükséges villamosenergia-mennyiséget … megvásárolhatja, de mellett meglegyen a lehetősége a villamosenergia értékesítésére is.

A Paksi Atomerőmű meglévő blokkjai üzemidejének további meghosszabbításáról

H/1838

A Paksi Atomerőmű az elmúlt 40 évben, a meghosszabbított üzemideje alatt is a magyar villamos energiaellátás alappillére. A hazai termelés fele, a felhasználás közel 36 %-a a Paksi Atomerőműből származik. A magas, rendre 90% feletti kihasználási tényezők azt mutatják, hogy az atomerőmű termelése kiszámítható, megbízható. Villamosenergia- felhasználásunkat az elmúlt években átlagban 32%-ban fedeztük importból.

Az importfüggőség mérséklésének kulcsa a hazai nukleáris kapacitások megújítása és a hazai, megújuló erőforrásokra épülő termelés ösztönzése. A nukleáris és megújuló kapacitásokra alapozott erőművi mix kialakítása egyúttal dekarbonizációs célkitűzéseink eléréséhez is nagyban hozzájárul.

(KPE)