Horvátországi földrengés – A törésvonal mentén Sziszek és Petrinja is centiket tolódott kelet felé

FORRÁS: MTI/AP

A december 29-ei 6,3-as erősségű közép-horvátországi földrengés törésvonala mentén Sziszek (Siska) tíz centimétert, Petrinja 25-30 centimétert tolódott el keleti irányba – írta a Jutarnji List című horvát napilap szerdán.

Az Európai Űrügynökség műholdképei szerint a pusztító földrengés akár 70 centiméteres amplitúdójú talajeltolódást is okozhatott. A legnagyobb elmozdulást Slana, Glinska Poljana és Gora települések közelében, erdős területen jegyezték fel.A VETŐDÉS NYUGATI FELÉNÉL 40 CENTIMÉTERT EMELKEDETT MEG A TALAJ, MÍG PETRINJA MELLETT 30 CENTIMÉTERT SÜLLYEDT – ÍRTA A LAP.

Marin Govorcin, a zágrábi geodéziai egyetem munkatársa az újságnak elmondta: jelenleg is szakemberek tartózkodnak a fölrengés sújtotta területen, de eddig nem találtak például törésvonal menti repedéseket.

Josip Stipcevic, a zágrábi természettudományi kar geofizikai tanszékének docense szerint amennyiben felületi repedést találnak, abból fel tudják mérni, hol van pontosan a törésvonal, és annak egyéb jellemzőit is meg tudják állapítani.
A lap emlékeztetett arra, hogy a földrengés olyan törésvonalon következett be, amely megközelítőleg északnyugat-délkeleti irányba nyúlik el, Petrinja, valamint Glina mellett, és Pokupljenen halad át.
Tvrtko Korban, a horvát geológiai intézet tudósa szerint

A DECEMBER 28-AI 5,2-ES ERŐSSÉGŰ FÖLDRENGÉS AKTIVÁLTA A TÖRÉSRENDSZERT SZISZEK, PETRINJA ÉS GLINA KÖRZETÉBEN.
Hozzátette: a talaj deformációja annak is a következménye, hogy beomlottak a terület alatt húzódó barnaszénbányák földalatti folyosói, amelyekből a 20. század első felében még szenet termeltek ki, majd bezárásuk után nem megfelelően temették be őket.

(Forrás: MTI, origo.hu)