Horváth Miklós Csaba kapta a Bory Jenő és Bory Jenőné Emlékérmet

Bory Jenő születésének 143. évfordulója alkalmából virágot helyeztek el a mester szobránál és – mint 2006 óta minden esztendőben – átadták a Bory Jenő és Bory Jenőné Emlékérmet, amit idén Horváth Miklós Csaba, öreghegyi önkormányzati képviselő kapott. A megemlékezésen ebben az évben is a Bory Jenő Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort.

A megemlékezést minden ősszel Bory Jenő unokája, a Bory életmű ápolója Dr. Ágoston Béla születésnapjához igazítja a család.

Bory Jenő születésének 143. évfordulójára emlékeztek a Mester szobránál

Ágoston Noémi, Bory Jenő dédunokája emlékezett vissza a Bory-vár építésének történetére és mint mondta idén 110 éve, hogy a mester elkezdte építeni a várat az Öreghegyen. Régi újságokból gyűjtött cikkeket idézett és többek között felelevenítette 1907-ből Bory Jenő és Komocsin Ilona esküvőjét, amit a Székesegyházban tartottak.

Elmesélte, hogy először egy présházat vásárolt meg dédapja az Öreghegyen, amit nyaralóvá épített át. Minderre azért volt szükség, mert ikerlányai születtek, (Klári és Lili) ami akkoriban ritka volt és különösen kellett ügyelni az egészségükre. Budapesten laktak és az orvosok javasolták, hogy ha lehet minél több időt töltsenek vidéken tiszta levegőn. Ezért épült itt a nyaraló, majd később a Bory-vár. 1927-ből is idézett, ami a présház megvásárlásáról és nyaralóvá alakításáról, majd várrá építéséról szólt. „Bory Jenő először rendbehozta a földszintet, aztán épített a tetejébe egy nagy műtermet számtalan és egy tornyot, ami ha nem is az égig ér, de el lehet belőle látni Csaláig meg Fehérvárig. A torony tetejébe zászlót tűzött, arra pedig rápingált egy piros szívet, jeléül annak, hogy itt érző emberek, szívek lakoznak.”

A megemlékezésen adták át 16. alkalommal a Bory Jenő és Bory Jenőné Emlékérmet, amit Horváth Miklós Csaba, öreghegyi önkormányzati képviselő kapott. 1994-től Kisfalud és Öreghegy önkormányzati képviselője és a Bory-vár ügyét az önkormányzatnál sok éve, minden módon támogatja – hangzott el a méltatásban.

Forrás: szekesfehervar.hu