Horváth Miklós Csaba adta hírül: Hol kötelező a maszk Fejér megyében?

Órajáték Székesfehérváron. - A kép forrása: itthon.hu

A kedd éjszaka megjelent rendelet szerint a tízezer főnél nagyobb településeken a polgármester döntésén múlik, hogy az adott város mely közterületein kötelező szájmaszkot viselni.

Székesfehérváron Cser-Palkovics András polgármester döntése alapján éjfél óta kötelező maszkot viselni a történelmi belvárosban, valamennyi közterületi, valamint nyilvánosan elérhető parkolóban és az egészségügyi intézmények parkolójában. Továbbá az összes buszmegállóban, az autóbusz- és a vasútállomás egész területén, a köznevelési intézmények 50 méteres környezetében, a játszóterek területén a gyermeket kísérő felnőtteknek, illetve a kutyafuttatókban a gazdáknak.

Megyénkben hat tízezer főnél nagyobb város van, ahol a maszkviselés zónái kijelölhetők. Körkérdésünk alapján kiderült, több városban várhatóan ma születik meg a sok ezer embert érintő döntés.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Dunaújváros

Dunaújvárosban mintegy 45 ezren laknak, így azon települések közé tartozik, ahol a polgármester szabhatja meg, hogy a város mely területein kell kötelezően szájmaszkot hordani. Pintér Tamás polgármester lapunk megkeresésére elmondta, Dunaújvárosban ezek a területek a piac, a vásártér és a buszpályaudvar. Hozzátette, a törvényi előírásoknak megfelelően mindez a 6 éven felüliekre vonatkozik.

Bicske

A város teljes közterületén maszkviselést rendelt el saját hatáskörben Bálint Istvánné bicskei polgármester, s ez vonatkozik az utcai közlekedésre is. Lezárták a játszótereket, azonban a futópálya igénybe vehető. Bicskén igazából októbertől elkezdték az ismételt szigorításokat, a polgármesteri hivatalban kéthetes váltásban dolgoznak a kollégák, illetve home office-ban. Amint látta a járvány újbóli terjedését, idejekorán meghozták a döntéseket, s mostantól egyedül határoz a gyors és fontos kérdésekben a polgármester. Folyamatos a kapcsolat az intézményvezetőkkel, a képviselőkkel, orvosokkal, kikéri véleményüket a döntések során. Elmarad a november 14-iki veszélyeshulladék-gyűjtés, s meghatározatlan ideig a pénteki hetipiacot sem tartják meg, noha ez a járásban szinte „kőbe vésett” tradíció ma is. Gyorstesztekkel megkezdték a szociális szférában dolgozók, az oktatási intézményvezetők szűrését, mára befejeződött az egyébként még nem kötelezően előírt eljárás.

Sárbogárd

A roppant nagy kiterjedésű, ezért relatíve kis népsűrűségű Sárbogárdon nem kell mindenhol maszk a szabad ég alatt. Kötelező a maszk viselése a köznevelési és közoktatási intézmények előtti közterületeken és parkolókban, a Hősök terén, a Tesco, a Penny Market és a Lidl parkolóiban, a vasútállomás előtti közterületen és a hozzá tartozó parkoló területén, továbbá a város valamennyi buszmegállójában. Az orvosi rendelők előtti közterületeken és a parkolók teljes területén is kötelező a maszkhasználat.

Mór

– Jelenleg is dolgozunk a szabályok kialakításán – mondta érdeklődésünkre Fenyves Péter móri polgármester. Olyan tárgykörök vannak pillanatnyilag az asztalon, mint az autóbusz-pályaudvar külső várakozási helyszínei, az összes autóbusz-megállóhely, a piac és a játszóterek. A szabadidőközpont nyílt területeinek a használatát nem fogják korlátozni, ugyanez várható a kutyafuttató nyitvatartását illetően is.

Gárdony

Gárdony városában is hamarosan meghozzák a szükséges döntéseket. Tóth István, Gárdony polgármestere a Fejér Megyei Hírlapnak elmondta: a szerdai nap arról szólt, hogy meghallgatták a különböző véleményeket, s csütörtökön hoznak döntést arról, hol szükséges a maszk. – A nagy szabadtéri piacnál elrendeljük, ez biztos, de a tervek szerint még van pár közterület, ahol szintén bevezetjük a szájmaszk kötelező használatát – hangsúlyozta a város vezetője.

Forrás: feol.hu, Korondy Tamás, Zsohár Melinda, Majer Tamás, Palocsai Jenő, S. Töttő Rita