Horvát Miklós Csaba értesítése alapján: 30 milliárdos mechatronikai és technológiai parkot hoznának létre Fehérváron

MTI, Fotó: Ujvári Sándor

Információnk szerint hamarosan megszülethet a döntés a Fehérvárra tervezett, több mint 30 milliárdos mechatronikai park támogatásáról, mely nagy lökést adhat a műszaki felsőoktatás további fejlesztésének.

Legelőször idén februárban, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter fehérvári látogatásán hallhatott a nyilvánosság arról, hogy az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának bázisán, Székesfehéráron terveznek létrehozni egy mechatronikai és technológiai parkot. Mégpedig két telephelyen: az egyik Székesfehérváron belül, a másik pedig Börgöndön lenne, a repülőtér melletti ipari parkban, ahol egy dróntechnológia labor és egy drónpilóták képzésére alkalmas központ épülne.

Tizenöt méter belmagasságú drónszimulációs labort is terveznek

A kezdeti elképzelések mostanra szépen körvonalazódtak, ugyanis az elmúlt hónapokban Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja a székesfehérvári ipar szereplőinek és egyetemi oktatóknak a bevonásával több találkozót szervezett, ahol kiderült, hogy a városban működő cégek milyen kutatásokat szeretnének „kiszervezni”, azaz az egyetem által működtetett laborokban elvégezni, elvégeztetni. A júniusi székesfehérvári közgyűlés döntött arról, hogy a megyeszékhely önkormányzata és az Óbudai Egyetem létrehozza a projektirányító bizottságot, melybe az Óbudai Egyetem részéről két főt, az Ipari-, Tudományos-, Innovációs és Technológiai Parkok Egyesület részéről egy főt, Székesfehérvár részéről pedig két tagot delegálnak. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester vesz részt ebben a munkában Fehérvár részéről, az egyetemet pedig Kovács Levente rektor és Györök György, az Alba Regia Műszaki Kar dékánja képviseli.

Meghatározó szerep

A napokban Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán egy hozzászóló felvetésére, miszerint Fehérvárt valódi egyetemvárossá kell fejleszteni, röviden ugyancsak beszámolt a tervekről. Mint Cser-Palkovics András mondta, a mintegy 30 milliárdos fejlesztéssel Székesfehérvár célja az, hogy továbbra is Közép-Európa meghatározó technológiai-ipari centruma maradjon, s ebben a szerepben még tovább erősödjön.

– Nemrégiben kaptuk kézhez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal levelét a pályázat előminősítéséről, mely szerint támogatásra érdemesnek találták az elképzeléseket – mondta a Fejér Megyei Hírlap érdeklődésére Györök György dékán, akire nem kis munka hárul a tervek előkészítésében s a majdani megvalósításban. A tervek szerint a Mechatronikai Tudományos Parkot egyrészt a már meglévő, Budai úti F és K épületeken belül, a Pirosalma úti Geoinformatikai Intézet belső átalakításával, és új ingatlanokat is vásárolva, azokon új épületeket felhúzva képzelik el. Így megépülne egy 15 méter magas, 800 négyzetméteres drónszimulációs csarnok hat oktató-kutató szobával, de épülne mechatonikai, robottechnikai, ipari geodéziai, ipari elektronikai és az ipari folyamatokat modellező laboratórium is.

Több hektárt érinthet az építkezés maga, s ez a campusterület bővülésével is járhat majd. Mindehhez persze az szükséges, hogy a támogatás odaítéléséről megszülessen a döntés. Információnk szerint ez akár napokon belül várható. Ha pozitív lesz a döntés, akkor bátran mondhatjuk, történelmi jelentőségű felsőoktatási fejlesztések várhatóak Fehérváron, mely hallgatószám növekedésével is jár majd. Kedvező döntés esetén várhatóan 2023-ban kezdődhetnek az építkezések, felújítások, a projekt 2026-ig tart majd.

Forrás: feol.hu, Házi Péter