Horgászok, figyelem! Fontos változások a Balatoni Horgászrendben

A kép forrása: balatonfishing.hu

Az idén sem emelkednek a balatoni horgászjegyárak, a tó horgászrendje néhány pontban módosul – közölte Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) vezérigazgatója az MTI-vel.

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) vezérigazgatója. – A kép forrása: balatonihal.hu

Az idén hetedik éve nem emelkednek a horgászjegyárak a Balatonnál. Tavaly több mint 91 ezer területi jegyet adott el a cég (ebből 1,4 ezer volt a behúzós horgászjegy), amiből 788 millió forint bevétele származott. Ez 7 százalékkal múlja felül a 2017-es év hasonló bevételét – tette hozzá. A vezérigazgató arról is beszámolt, hogy február 1-jétől öt pontban módosul a Balatoni Horgászrend. A módosítások közül kiemelte, hogy a jövőben elkobozhatják vagy visszaengedhetik a halőrök a felügyelet nélkül hagyott kifogott halakat. Változás lesz az is, hogy míg korábban, ha egy horgász elérte a kifogható éves kvótáját, emelt áron válthatott egy második éves területi jegyet, ez a lehetőség mostantól megszűnik. A többi módosításra formai okból volt szükség, illetve a Zala-hídnál történő horgászatra vonatkozik. Egy új jogszabályi változásnak köszönhetően a halgazdálkodó döntheti el, engedi-e a korábban novembertől március közepéig tiltott, kézi halradarral történő, úgynevezett szonár-használatot. A BHN vezetősége úgy döntött, hogy nem rendel el szonár-használati tilalmat a kezelésében lévő vízterületeken – mondta el a vezérigazgató. Enyhítés lesz az is, hogy a Kis-Balatonnál időkorlát nélkül szabad horgászni a jövőben. Szigorítani fogják ugyanakkor a szabályszegések szankcionálását, különösen a fogott halak beírásának elmulasztása esetén: egyetlen hal beírásának elmulasztása egy év eltiltást vonhat maga után – olvasható a társaság honlapján. Az idei év legnagyobb balatoni gyarapodása az, hogy 2019. év tavaszára elkészül és a nyári szezonra megkezdi működését a 300 millió forintból megvalósuló keszthelyi horgászcentrum. (Forrás: agroinform.hu)

A korábban a természetes vízi halászatban foglalkoztatott halász-szakemberek halivadékokat telepítenek a Balatonba, a horgászok számára. – A kép forrása: balatonihal.hu

A Polgári Kisgazdák nagy örömmel üdvözölték 2016-ban az árutermelő halászat megszüntetését a magyar állami kezelésű természetes vízfelületeken. Ugyanakkor tiltakoztak a korábban a természetes vízi halászatban alkalmazott halászok elbocsátása ellen. Az idő mind a két vonatkozásban, a Polgári Kisgazdák álláspontját igazolta. Egyfelől a rekreációs célú sporthorgász társadalom érdeke, hogy a vízparti szabadidős tevékenysége ne csak zavartalan legyen, hanem halfogási élményekben gazdag is. – Másfelől a korábbi, természetes vízi halászok szakértelme és szakmai tapasztalata továbbra sem nélkülözhető. A különbség csak annyi, hogy ők most nem élőhalakat értékesítenek, hanem horgászjegyeket. Egyúttal felkészítik a leendő horgászokat a természetes vizeinken folyó szakszerű és a természeti értékeinket kímélő horgász-tevékenységre horgász-tanfolyamok és horgászvizsgák lebonyolításával, továbbá a természetes vizeinken folyó haltelepítési, halnevelési és feltétlenül szükséges halgazdálkodási feladatokat végzik el. Ők azok, akik a tudásuk és szakmai tapasztalataik révén hivatottak a tógazdasági halivadék szaporítás- és nevelés megvalósítására is, mert ez az egyik bázisa a természetes vízi horgászathoz szükséges halállomány utánpótlásának. A szakszerű halgazdálkodás fontosságát a természetes vizeinken kiemeli az a célkitűzés, hogy ismét meg kell teremteni a magyar édesvizek biológiai egyensúlyát, és ennek lényeges feltétele az őshonos magyar halfajok ismételt elszaporítása a hazai vizeinkben. (KPE)