Hoppá! A tejpiacot vizsgálja a GVH, zuhanni kezdtek az árak  

Fotó: Shutterstock

Az Aldi után a Lidl is csökkenti a vajak árát. A cégek a tejpiacon kialakult jelentős árcsökkenéssel magyarázzák a lépést. Különös egybeesés, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) éppen a tej- és tejtermékek piacán folytat gyorsított ágazati vizsgálatot az elmúlt időszakban tapasztalt kiemelkedően magas áremelkedés miatt. A GVH-t kérdeztük a vizsgálatokról.

A Lidl Magyarország a mai naptól jelentős mértékben és tartósan csökkenti a kínálatában található, legnépszerűbb vajak árát, közölte az áruházlánc szerdán. Mint írták: az intézkedésnek köszönhetően az érintett termékek 21, illetve 25 százalékkal olcsóbban érhetőek el a Lidl áruházakban.

Néhány nappal ezelőtt egyébként az Aldi Magyarország is bejelentette, hogy tej- és beszerzési piacon az utóbbi napokban kialakult árcsökkenésre reagálva 20 százalékkal csökkenti a kínálatában a legkeresettebb vajak árát.

A hirtelen lépés elképzelhető, hogy összefüggésbe hozható a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) folyamatban lévő hatósági eljárásával. 

A GVH január 20-án jelentette be, hogy a rendelkezésére álló információk szerint a hazai tej- és tejtermékek körében a fogyasztói árak nagymértékű emelkedése volt észlelhető számos termék esetében a közelmúltban.

Ezzel párhuzamosan, a Gazdasági Versenyhivatalhoz érkezett jelzések alapján a tejipari ágazatban termelő és feldolgozó tevékenységet végző hazai piaci szereplők beszállítói pozíciói gyengülő tendenciát mutatnak.

A tej- és tejtermékek piacán a GVH gyanúja szerint a verseny torzulása vagy korlátozódása is hozzájárulhatott az áremelkedéshez, ezért sürgős beavatkozás indokolt

– közölte a Növekedés.hu-val Horváth Bálint, a GVH kommunikációs vezetője a hivatal jelenleg is folyamatban lévő gyorsított ágazati vizsgálatáról.

Mint fogalmazott,

a Gazdasági Versenyhivatalhoz érkezett jelzések alapján a tejipari ágazatban termelő és feldolgozó tevékenységet végző hazai piaci szereplők beszállítói pozíciói gyengülő tendenciát mutatnak.

Horváth Bálint kiemelte:

a tej- és tejtermékek piacán indított vizsgálat folyamatban van, a GVH szakemberei jelenleg is adatgyűjtést végeznek, valamint hamarosan újabb termékcsoportokra is kiterjeszti a vizsgálódást a nemzeti versenyhatóság. 

A hazai tejipari ágazat legjelentősebb szereplői a nyers tehéntejet beszállító tejtermelők, a tejtermékeket feldolgozó üzemek, valamint a tejtermékek nagy- és kiskereskedelmével foglalkozó vállalkozások, élelmiszer-kiskereskedelmi üzletláncok, melyek végső soron kiszolgálják az értéklánc végén elhelyezkedő fogyasztókat.

A Növekedés-hu-n itt és itt írtunk arról, hogy mindent bevetnek a boltok, hogy kicselezzék a hatósági árakat.

Forrás: novekedes.hu

https://novekedes.hu/elemzesek/hoppa-a-tejpiacot-vizsgalja-a-gvh-zuhanni-kezdtek-az-arak