Holland politikus: A migráció miatt félnek Brüsszelben a magyar elnökségtől

Fotó: Európai Parlament

A migráció miatt félnek Brüsszelben a magyar elnökségtől – ez derül ki abból az interjúból, amelyet az Európai Unió (EU) mellett dolgozó holland tanácsadó-testület egyik tagja adott a Klubrádiónak. A politikus kimondta: Brüsszelben félnek attól, hogy ha Magyarország soros elnöki tisztséghez jut, akkor megreked az EU migrációs politikája és tovább csúszik a migránsok kvóták szerinti elosztás. Orbán Viktor korábban úgy fogalmazott: kézzel, lábbal, foggal és körömmel harcol a kvóták ellen. Egymás után szállnak le az afrikai migránsok a spanyol parti őrség hajójáról a Kanári-szigeteken. Csak idén több mint hétezren érkeztek a turista paradicsomba.

A legújabb brüsszeli tervek szerint a tömegesen érkező migránsokat ismét kvóták alapján osztanák szét minden tagállam között. Az elképzelés arra kötelezné Magyarországot, hogy nyílt befogadóközpontokban helyezze el az illegális bevándorlókat – Európa legnagyobb migránsgettóját létrehozva. A magyar kormány azonban eltökélt abban, hogy ezt a tervet nem hajtja végre.

Ez a vélemény állhat amögött a brüsszeli szándék mögött, hogy jövőre ne Magyarország legyen az unió soros elnöke

– ez derül ki abból az interjúból, amelyet az EU mellett dolgozó holland tanácsadó testület egyik tagja adott a Klubrádiónak. A Groningeni Egyetem jogtudományi professzora, John Morijn a Meijers Bizottság tagjaként azt mondta: Brüsszelben attól tartanak, hogy a magyar soros elnökség alatt megreked az EU migrációs politikája és továbbcsúszik például a migránsok kvóták szerinti elosztása.

Nem bízhatunk abban, hogy nem viszi épp az ellenkező irányba a szabályozást mint ahogy az Brüsszel érdekében állna. Félő, hogy Magyarország a saját érdekeit tartja szem előtt, nem a közösségi érdekeket. Megengedheti magának a tanács és a bizottság illetve a parlament, hogy a migrációs ügyek hat hónapra teljesen leálljanak?

– mondta John Morij, az EU mellett dolgozó tanácsadó testület, a Meijers Bizottság tagja

Vagyis a holland John Morijn a Klubrádiónak kimondta azt, amit eddig csak sejteni lehetett: a migráció miatt félnek Brüsszelben a magyar elnökségtől. A kvótajavaslatot a magyar kormány a kezdetektől elutasítja. Orbán Viktor miniszterelnök korábban leszögezte: hazánk harcolni fog a migránsgettók és a kötelező migránskvóták ellen és Magyarország nem fogja végrehajtani az EU migrációs döntéseit. A magyar kormány többször is megismételte: van működő elképzelése arról, hogyan kellene megfékezni a migránsok beáramlását. Bakondi György úgy fogalmazott: a migránsokat egyszerűen nem szabadna beengedni.

Mi úgy gondoljuk, hogy ha ezeket a csatornákat lezárnánk, az illegális belépésre nem lenne mód, akkor maga az illegális migráció is hamarosan befejeződne

– fogalmazott Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Ezek a szervezett bűnözői bandák pedig mostanra hatalmas méreteket értek el. Az Interpol hétfőn jelentette be, hogy az Europollal együtt Szerbiában több kontinensre kiterjedő embercsempész-hálózatot számolt fel, amely több mint ötezer illegális migránst csempészett Kubából Szerbián keresztül az Európai Unióba. A kubaiaknak fejenként 9 ezer eurót, azaz 3,5 millió forintot kellett fizetniük az útért és a hamis iratokért. Az illegális migránsokat ezután Görögországba, majd Spanyolországba csempészték.

Forrás: hirado.hu