Hogyan védekezhetünk a zöld vándorpoloska ellen?

Fotó Wikipédia
  1. Melinda kérdése: Zöld színű poloskák lepték el kiskertem növényeit. A zöld poloskák mellett fekete kisebb méretű fehéren pontozott hátú egyedeket is találtam. Mik lehetnek ezek és hogyan szabadulhatnék meg tőlük?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A zöld vándorpoloska (Nezara viridula) 2002-es megjelenése óta hazánkban is szinte mindenhol számolhatunk jelenlétével, károsításával. Polifág faj, ami azt jelenti, hogy zöldségeken, gyümölcsökön, dísz- és gabonanövényeken is táplálkozhatnak. Világviszonylatban a legnagyobb károkat paradicsomon, szóján, gyapoton és babon okozta eddig.

Szívogatásával a növény bármely részén károsíthat. Táplálkozása során azonban a növekvő hajtásokat, magokat, terméseket részesíti előnyben. A szívogatás mellett ürülékével és bűzével is szennyezi a terméseket. Szúró-szívó szájszervének segítségével különböző növényrészeken táplálkozik, amik a szúrás helyén barnulnak, rothadnak és száradnak. A paradicsom termésén szúrásának hatására kivilágosodó foltok alakulni ki, ezáltal romlik a termések minősége és piaci értéke is

A kifejlett rovar kb. 1 cm hosszú, színe élénkzöld. A pajzs tövén 3 apró fehér folt, tövi részén kétoldalt pedig egy-egy fekete pont található. A zöld vándorpoloska fejlődése során öt lárvastádium különíthető el. A lárvák életmódja a kifejlett egyedekhez hasonló, azonban megjelenésük eltérő. A lárvák színe a fejlődési stádium függvényében a zöldtől a feketéig változhat. A különböző stádiumú lárvák mindegyikének hátoldalán fehér kerek foltokat találunk, melyek hosszanti irányba sorakozva díszítik pajzsát.

Megfigyelések alapján hazánkban évente 2 nemzedéke fejlődik ki. A telet Magyarországon kifejlett alakban vészelik át, általában ekkor szoktak a lakásokba is behúzódni. A kártevő megjelenése a különböző tápnövényein szabad szemmel is könnyedén észlelhető, egyedszámuk felmérhető. Kisebb kertekben a poloskák száma begyűjtéssel és azok megsemmisítésével is csökkenthető. A kémiai védekezésben elsősorban az adott kultúrában engedélyezett rovarölő készítmények közül választhatunk. Ellenük hatékonynak bizonyulnak pl. a piretroidok (lambda-cihalotrin) is. Fontos, hogy minden esetben tartsuk be a csomagoláson jelzett élelmezésügyi várakozási időt!

Forrás: Agrofórum, Csorba Virág