Hogyan előzzük meg a darázskárt a szőlőben?

Fotó: Sokszínű vidék
  1. Géza kérdése: Még nem szeretnénk szüretelni, de egyre inkább lepik a darazsak a szőlőt, utána más rovarok is megjelennek. Mit lehet tenni ellenük?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

A szőlőültetvényekben a darazsak különböző fajai (németdarázs, franciadarázs, padlásdarázs stb.) komoly károkat okozhatnak. Darazsak általában ragadozók, de édes nedvre is szükségük van, ezért rágják ki az érett szőlő bogyóját. Az általuk okozott sebeken keresztül a szőlőbogyóban más rovarok is, még a háziméh is tápanyagot talál.

Az áttelelő nőstény darazsak tavasszal védett helyen, például fenyőfa védelme alatt, padlásokon, villanyóra dobozában stb. fészket építenek. Fészkeik gömb alakúak, melyekben mindig egy királynő uralkodik, a többi nőstény terméketlen és mérete is kisebb.  Királynő csak ősszel kel ki, hogy áttelelve új kaptárat alapítson. Ezekben a fészkekben folyamatosan fejlődnek ki nyár elején a dolgozó darazsak. A fészkekben fajtól függően néhány tucat, de akár tízezer dolgozó is kikelhet. Az ellenük való védekezés első feladata a fészkek megkeresése, hogy a darazsak felszaporodását megakadályozzuk, így mielőtt a dolgozók kikelnek, megsemmisíthessük őket.

A kártétel megelőzéséhez tartozik az is, hogy védekezzünk a gyapjas pajzstetvek ellen, mert a szőlő levelén található pajzstetvek által kiváltott édes nedv még a szőlő érése előtt a szőlőtőkékhez csalogatja a darazsakat. A darázscsaládok a szőlő érésekor érik el a legnagyobb létszámot. A darazsak az érett szőlőbogyókat felhasítják és tönkreteszik a fürtöt, a termést. Amennyiben több fajta szőlőnk van, először a legkorábban érőt figyeljük és védjük meg a darazsak kártételétől. A darazsakat nagyon jól lehet csapdázni hígított (2/3 víz) sörrel vagy rostos narancslével.

A csapdákat (műanyag flakonokat) a szőlőtőke napos oldalán 1-1,5 méter magason célszerű elhelyezni. A csapdázást július elején kell elkezdeni, de a kártétel növekedésének megakadályozására még most se késő. A sör vagy narancslé illata más rovarokat és lepkéket is csalogatja, ami hasznos lehet a termelő számára. Amennyiben a csapda megtelt a befogott egyedekkel, ki kell üríteni és új keveréket öntsünk a csapdába.

(agroforum.hu)