Hiteladósok. A Nemzeti Eszközkezelő újabb lakás-visszavásárlási lehetőséget kínál

Forrás: Depositphotos

Azok a hiteladósok is benyújthatják lakás visszavásárlási igényüket az eszközkelőnek, akik a korábbi akcióban nem jelezték ezt a szándékukat, és  kilakoltatás fenyegeti őket tartozásuk miatt.

A kormány a parlamentnek kedden benyújtott törvénymódosításáról a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatala számolt be. A törvénymódosítással a kormány további segítséget kínál az otthonteremtésben és védelmet kíván biztosítani a családok számára – szól az indoklás.

A korábban meghirdetett programban több mint 150 ezer ember mentesült a többmilliós hiteltartozástól, kedvező feltételek mellett visszakaphatták a bankok által korábban elvett otthonaikat.

Mint AzÜzlet.hu is beszámolt arról, hogy a NET-program ügyfelei tavasszal nyilatkozhattak arról, hogy újra tulajdonosává kívánnak válni korábbi ingatlanuknak. A mintegy 32 500 családból 31 900, 98 százalékuk jelzett vissza.

Az állam által biztosított kedvezményes visszavásárlási feltételeknek köszönhetően közülük közel 28 500 család egy összegben vagy részletfizetés útján vissza kívánja vásárolni a bankok által korábban elvett otthonát – ismertetik.

A kedden benyújtott törvénymódosítás lehetőséget biztosít arra, hogy akik nem küldtek határidőn belül visszajelzést a felajánlásra, újra nyilatkozatot tegyenek.

Ez a teljes ügyfélkör 2 százalékát, mintegy 650 családot érint.

A törvényjavaslat jelentős kedvezményt nyújt azoknak, akik részletvásárlás útján kívánnak újra az ingatlanuk tulajdonosává válni, ugyanakkor – esetleges más jellegű tartozásuk miatt – fennáll a végrehajtás kockázata. A törvénymódosítás alapján esetükben a tulajdonjog bejegyzéstől számított 3 éven belül nem lehet végrehajtási eljárást lefolytatni a visszakapott ingatlanra.

A törvénymódosítás kiterjed azokra is, akik korábban ugyan arról nyilatkoztak, hogy egy összegben vásárolják vissza ingatlanukat, de ezt a megadott határidőig mégsem tudják teljesíteni. Ők több részletben fizethetik meg a teljes vételárat, miközben 2020. április 1-jén tulajdonukba kerül az ingatlan.

Bártfai-Mager Andrea

“A nemzeti vagyon kezelése során minden intézkedésünkkel arra törekszünk, hogy azok a magyar emberek érdekeit, jólétét szolgálják. A Nemzeti Eszközkezelő létrehozása, eddigi működtetése során is kizárólag egy cél vezérelt minket, a magyar családok védelme. A jelenlegi törvénymódosítás egy újabb bizonyíték arra, hogy a kormány senkit sem hagy magára, elősegítjük, hogy mindenki saját otthonban élhessen és azt hosszú távon meg is tarthassa” – idézi Bártfai-Mager Andrea, az intézkedés kidolgozásáért felelős minisztert az MTI jelentése.

Forrás: azuzlet.hu