Hírek a koronavírus helyzetről

Fotó Adó Online

817-re nőtt Magyarországon az azonosított koronavírus fertőzöttek száma (adatközlés:koronavirus.gov.hu, 2020.04.07. 07:08)

Kedd reggeli adatok szerint 817 főre nőtt a Magyarországon beazonosított koronavírus fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 9 idős, krónikus beteg, ezzel 47 főre emelkedett az elhunytak száma. A gyógyultak száma 71-re nőtt, 23 746 mintavétel történt.

A közterületi parkolás ingyenessé tétele azt a célt szolgálja, hogy a munkába igyekvőknek vagy halaszthatatlan dolgaikat intézőknek ne kelljen igénybe venniük tömegközlekedési eszközöket – mondta az országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Müller Cecília közölte azt is, hogy két koronavírussal fertőzött beteg lekerült a lélegeztetőgépről a Szent László Kórházban. A kórházak mellett 522 ezer sebészeti szájmaszkot juttattak el az egészségügyi alapellátásba, emellett a további egyéni védőeszközök kiszállítása is folyamatos – mondta el Müller Cecília, megemlítve, hogy egyelőre nem tartunk a tömeges megbetegedések fázisában. A New York Times amerikai napilap egyik írására reagálva, mely szerint a WHO magyarországi irodavezetője úgy látja, Magyarország már egy hónapja a tömeges megbetegedés fázisában van, Müller Cecília azt mondta: folyamatos szakmai kapcsolatban van Ledia Lazerivel, így „nehéz elhinnie, hogy bármilyen olyan nyilatkozatot tett volna, ami nem fedi a valóságot, és nem a magyar helyzetet tükrözi”. Az amerikai járványhelyzetre utalva a tiszti főorvos úgy fogalmazott: a New York Times-nak most sok dolga lehet otthon, a magyar járványügy kezelését pedig bízzák a magyar hatóságokra. Arra a kérdésre, hogy itthon is foglalkoznak-e a gyógyult betegek vérplazmáinak gyűjtésével, Müller Cecília közölte: vannak erre előkészületek.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa arra kérte a budapestieket, hogy tartsák be a kijárási korlátozás szabályait. Hozzátette: szombathoz képest vasárnap a duplájára emelkedett az ezzel kapcsolatos rendőri intézkedések száma: csak vasárnap 614 esetben intézkedtek a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai, ebből 574 esetben figyelmeztették a szabályokat megszegőket, 24 helyszíni bírságot szabtak ki és 16 szabálysértési feljelentést tettek.

Hétfőn újabb négy koronavírusos beteget vittek kórházba a Pesti úti idősek otthonából, így már 17-en betegedtek meg az intézményben – tudta meg az Origo.  Gy. Németh Erzsébet, DK-s főpolgármesterhelyettes az RTL Klub kérdésére elmondta: 5 fertőzöttről tudnak, 13 főt vittek még különböző fővárosi kórházakba, azt még nem tudják, hogy közölük kinél igazolódott be a vírus jelenléte.

Soproni Tamás terézvárosi polgármester közösségi oldalán számol be arról, hogy a hétvégén a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona Rózsa utcai épületéből négy idős, koronavírussal fertőzött beteget szállítottak kórházba, akik közül az egyik személy a kórházban életét vesztette.

Baján a Csónak utca 12. számú lépcsőház járványügyi megfigyelését rendelte el a megyei kormányhivatal. A fentiekről a város ellenzéki összefogással nyerő polgármestere, Nyirati Klára a Facebookon tájékoztatta a helybélieket – számol be a Népszava. A lap bajai információi szerint egy 60 éves asszonynál mutatták ki a vírust.

Miután kiderült, hogy magyar úszók is elkapták a koronavírust, Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a Blikknek úgy nyilatkozott: nem követtek el hibát, amikor az edzőtáborból hazatérő úszókat nem rendelték karanténba, és az edzéseket sem tiltották meg nekik. Erről egyeztettek az Emmivel, a Nemzeti Sportközpontokkal, a járványüggyel és a külügyminisztériummal is. Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya szerint a nemzeti csapat és a szakmai stáb tagjain elvégzett koronavírus-tesztek közül körülbelül 15 lett pozitív.

Az ATV megbízásából a Pulzus kutató által végzett felmérésből kiderül, hogy a válaszadók 44 százaléka szerint a kormánynak tovább kellene szigorítania a kijárási korlátozásokat. A megkérdezettek 27 százaléka gondolja úgy, hogy csak Budapesten és Pest megyében lenne szükség a szigorításra, mert itt van a legtöbb fertőzött. A felmérés szerint a városban élő válaszadók 50 százaléka áll a szigorítás mellett, míg a budapestiek 40, a községben élők 41, a megyeszékhelyen élők 43 százaléka.

MTI, NEPSZAVA.HU, ATLATSZO.HU, NAPI.HU, ORIGO.HU, 24.HU, INDEX.HU, ATV.HU, BLIKK.HU, RTL KLUB HÍRADÓ,