Hírek a koronavírus helyzetről

Fotó Stringer, Reuters

895-re nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma és elhunyt 11 beteg Magyarországon (adatközlés: koronavirus.gov.hu, 2020.04.08. 06:19)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 895 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – tájékoztatott szerda reggel a koronavirus.gov.hu. Meghalt újabb 11 beteg, többségében idős emberek (egyikük 49 éves), ezzel 58 főre emelkedett az elhunytak száma. 94 fő pedig már gyógyultan távozott a kórházból. Hatósági házi karanténban 15.481-en vannak, és 25.748 mintavétel történt.

Budapest góccá válhat, ha nem tartják be a korlátozásokat – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Müller Cecília felhívta a figyelmet a szociális intézmények dolgozóinak, fenntartóinak felelősségére, s kérte a szigorított korlátozások fokozott betartását. Megjegyezte: az idősotthonokban korábban elrendelt intézkedések ellenére sem tudták megakadályozni, hogy a vírus bejusson ezekbe az intézményekbe, ezért ezen otthonokra vonatkozóan új eljárásrend született, amely segít megakadályozni a fertőzés terjedését. Kérdésre a Pesti úti idősek otthonával kapcsolatban arról beszélt, hogy 53 ápoltnak és 12 dolgozónak lett pozitív a tesztje, a vizsgálatok azonban még nem fejeződtek be. Arra, hogy koronavírus-fertőzés miatt kellett-e bezárni a Budai Irgalmasrendi Kórház belgyógyászati osztályát, azt válaszolta: ha olyan tömegű megbetegedés fordul elő, hogy nem tud az osztály több beteget fogadni, vagy a betegellátásnak zavara mutatkozik, akkor a népegészségügyi hatóság kijelöl egy másik osztályt. Jelezte azt is:

készült olyan kutatási terv, ami feltárhatja a lakosság átfertőzöttségének mértékét.

Kiss Róbert alezredes szavai szerint meghaladta a 15 ezret a hatósági házi karanténban lévők száma. Magyarország minden területén van karantén, a legtöbb a fővárosban és Pest megyében. A házi karanténokra vonatkozó szabályok betartását 122 268 alkalommal ellenőrizték, és eddig 499 feljelentést tettek, 389 emberre róttak ki helyszíni bírságot, 65-öt pedig figyelmeztettek – ismertette.

Karácsony Gergely főpolgármester kedden a Facebookon azt írta: „A járványügyi szabályok betartása mellett úgy tudjuk megállítani a járvány terjedését az idősotthonokban, ha minden lakót és dolgozót minél gyorsabban tesztelünk. Több száz teszt elvégzését a Fővárosi Önkormányzat rendelte meg. (…) Kértem ma az országos tisztifőorvost, hogy rendeljen el koronavírus-vizsgálatokat a budapesti szociális intézményekben és erre kérem holnap a kormányt is.” Miközben a főpolgármester a Mandinert vádolja hazugsággal, a Péterfy Kórház főigazgatója, Sásdi Antal szerint a Pesti úti szociális otthonból általában elhanyagolt állapotban és sokszor rühesen érkeznek a betegek – közli a portál. Az Origo úgy tudja: a járványügyi hatóság szájmaszkokat és fertőtlenítőszereket szállított ki az idősotthonba, mert a fenntartó Fővárosi Önkormányzat nem gondoskodott róla. Sőt, úgy értesültek, a Fővárosi Önkormányzattól személyesen senki nem volt kint az idősotthonban megnézni, mi zajlik ott, vagy hogyan tudna segíteni.

A vér ellenanyagszintjét mérő új módszer a megkérdezett mikrobiológusok és virológusok szerint sem megbízható a fertőzés kimutatására, egy hete mégis ezzel kezdte szűrni a fertőzésgyanús betegeket az OMSZ – írja ma reggeli cikkében a hvg.hu, rámutatva: az új gyorsteszt nem kis veszélye, hogy sok esetben tévesen ad negatív eredményt, a fertőzöttek így egészségesnek gondolhatják magukat, és tovább fertőzhetnek.

MTI, ORIGO.HU, INDEX.HU, MANDINER.HU, HVG.HU, MAGYAR HÍRLAP