Hihetetlen áremelkedés a briteknél: eltűnhet az egyik kedvenc ételük

Tisza-tó, részlet a tájról. - A kép forrása: sporthorgasz.eu

Az Egyesült Királyság polgárai már nem az uniót szidhatják, ott van erre a célra a saját kormányuk. Külső látszatra egyre inkább az az érzésünk, hogy az uniós függőség után sokkal súlyosabb függőségbe kerültek az Egyesült Királyság polgárai a tengerentúl irányából.

TKB

Egy év alatt Nagy-Britannia kedvenc halának – a tőkehalnak – az ára 75 százalékkal, a napraforgóolajé 60, a liszté pedig 40 százalékkal emelkedett. Mindezek miatt pedig sok brit gyorsétteremben rövidesen eltűnhet a fish & chips az étlapokról, sőt sokan közülük akár csődbe is mehetnek – írta a Reuters.

A fish & chips az egyik legnépszerűbb étel az Egyesült Királyságban, ami olajban kisütött tengeri hal, sült hasábburgonyával körítve.

Az ukrajnai háború, az évek óta tartó koronavírus-járvány és a brexit gazdasági hatásainak egyik látványos következménye, hogy hiába nyitnak ki a fish & chipsre specializálódott gyorséttermek, a vendégek többsége az árakkal szembesülve inkább elkerüli őket. A Company Debt adósságkezelő cég szerint az ilyen kisebb üzletek egyharmadánál valós veszély a csőd.Az infláció, ami áprilisban 9 százalékos értékével már 40 éves csúcsot is megdöntött, és jelenleg a legmagasabb a G7-es országok között, az előrejelzések szerint tovább fog emelkedni, hiába próbálja az angol jegybank féken tartani a megélhetési költségek emelkedését.

Forrás: origo.hu

https://www.origo.hu/gazdasag/20220526-egyesult-kiralysag-fish-and-chips-aremelkedes-gyorsetterem.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator