Hidrogénben tárolnánk a napenergiát, és ezért vizsgálják a földgáztárolók alkalmasságát

napelemek-napkollektor.hu

Magyarország készül az uniós klímasemlegességi célok megvalósítására.

A Magyar Hidrogénszövetség létrehozása egybevág a 2050-re kitűzött klímasemlegességi célokkal, illetve a gazdaság egyidejű fellendítésével – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az érdekképviselet alakuló rendezvényén. Ebben a folyamatban fontos szerep hárul egy széleskörű ipari és szakmai támogatással és részvétellel bíró szakmai szövetségre, mely számos formában járulhat hozzá a hidrogénstratégia megvalósításához – fűzte hozzá Palkovics László.

Az európai klímasemlegességi célok teljesítéséhez a kormány nagy hangsúlyt fektetne az atomenergiára és a napenergiára – közölte a miniszter. Viszont fontos lenne az is, hogy tárolni lehessen az így kinyert elektromos energiát. Ebben lehet jelentős szerepe a hidrogénnek, ugyanis az áramtöbbletből hidrogént állítanának elő, amelyet eltárolnának. A hidrogén kiválthatja a szenet az olyan technológiáknál, mint az acél-, a műtrágya- vagy a cementgyártás – tette hozzá a miniszter az MTI tudósítása szerint.

A hidrogént felhasználhatják a közlekedésben, kiváltva a hagyományos üzemanyagokat. Már vizsgálják a magyarországi gáztározókat és – vezetékeket, alkalmasak-e arra, hogy tiszta vagy vegyített hidrogént helyezzenek el, illetve szállítsanak bennük – jelentette be Palkovics László.

Forrás: index.hu, KM