Hidegfront szünteti meg átmenetileg a ködös időt

Őszi vetés télen. - A kép forrása: gallery.site.hu

Hidegfront érkezik holnap, de se nagy csapadékot, se viharos szelet nem hoz. A ködös idő átmenetileg viszont megszűnik.

Csütörtökön északnyugat felől hidegfront éri el hazánkat, de ez a front nem lesz túlságosan erős. Átvonulását az északnyugatira forduló és helyenként megélénkülő szél jelzi majd, illetve kevés helyen – főként délnyugaton és keleten, északkeleten – kisebb eső is kialakulhat. Délutánra 11 és 17 fok közé melegszik a levegő, a kezdetben naposabb déli-délkeleti tájakon lesz melegebb.

Késő délután északnyugat felől határozottan csökkenni kezd a felhőzet, péntekre virradóan pedig már jóval kevesebb helyen, elsősorban délnyugaton és az Északi-középhegység völgyeiben válhat párássá, ködössé a levegő. 

Várhatóan péntek lesz a hét legnaposabb napja, a ködfoltok mindenhol feloszlanak, a nappali órákban leginkább fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, esni nem fog. Keleten még élénk marad az északias szél. A csúcshőmérséklet nagyjából az évszaknak megfelelően, 11 és 15 fok között alakul.

Hétvégén egy anticiklon húzódik fölénk, a magasban melegebb levegő érkezik, viszont talaj közelében nem várható számottevő légmozgás. Ez annyit jelent, hogy ismét erősödik a ködhajlam, vasárnap már nagyobb területen lehet egész nap ködös, rétegfelhős az idő. Éjszakánként -2, +5 fok várható, gyenge fagy főként a derült, fagyzugos völgyekben fordulhat elő. Délutánonként a napos vidékeken 11-15 fokot mérhetünk, a tartósan ködös, szürke tájakon azonban 10 fok alatt marad a csúcshőmérséklet.

Forrás: idokep.hu

https://www.idokep.hu/hirek/hidegfront-szunteti-meg-atmenetileg-a-kodos-idot