Hiába az amerikai próbálkozás, fel sem merült, hogy Magyarország kiadja 900 ezer állampolgárának az adatait

Fotó MTI, AP, Susan Walsh

Irreális kérés az Amerikai Egyesült Államok részéről, hogy Magyarország adja ki 900 ezer határon túli magyar állampolgár adatait, mert ezzel az ő biztonságukat veszélyeztetné – közölte Rétvári Bence a Kossuth Rádióban. Az államtitkár aláhúzta: a kormánynak mindig a magyarok érdeke az első, szülessenek a határ bármelyik oldalán.

Keddtől az Egyesült Államok korlátozta a magyar állampolgárok vízummentességét, a 2011 és 2020 között kiadott új útlevelekkel kapcsolatos biztonsági aggályok miatt.

Vagyis mostantól az ESTA beutazási engedély érvényessége egyebek mellett egy évre csökkent az eddigi kettőről, és legfeljebb 90 napig lehet vele az Egyesült Államokban tartózkodni. Tehát az Amerikába utazó magyarok adminisztrációs és anyagi terhei emelkednek.

A döntés elemzők szerint a Magyarországgal szembeni nyomásgyakorlás újabb állomása.

Ugyanis, a mexikói-amerikai határon eddig 7 millió illegális bevándorló érkezett ellenőrzés nélküli az Egyesült Államokba, ami ellen a Biden-adminisztráció érdemben nem tett semmit. Ennek fényében különösen érdekes szerintük, hogy Washingtonnak egy közép-európai ország kettős állampolgárai okoznak biztonsági kockázatot.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a bejelentés előtt egy interjúban azt mondta: „több százezer olyan útlevél van, amelyet a magyar kormány az egyszerűsített honosítási program részeként bocsátott ki anélkül, hogy szigorú személyazonosság-ellenőrzési mechanizmusok lennének érvényben”.

David Pressman lehet a felelős a szigorításért – erről írt néhány napja a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, az amerikai nagykövet döntésére vezethető vissza, hogy szigorítottak a szabályokon.

A brüsszeli Politico információi szerint a döntést megelőzően az Egyesült Államok az összes kettős állampolgár adatait – elsősorban a kárpátaljai és vajdasági magyarok adatait – akarta megszerezni Magyarországtól.

Fel sem merült, hogy Magyarország kiadja 900 ezer állampolgárának az adatait, mert vannak olyan országok, amelyek tiltják a kettős állampolgárságot – mondta Rétvári Bence a Kossuth Rádióban. Az államtitkár úgy fogalmazott:

egyes kormányok kifejezetten hátrányban is részesítenék a kettős állampolgárokat, és például Kárpátalján is nagyon komoly büntetéstől kellene tartania a magyaroknak.

Nem sodorhatunk veszélybe egyetlenegy határon túli magyar közösséget sem. Sem a legkisebbet, sem a legnagyobbat, sem a közepeset. Mindenkiért ki kell állnunk, mindenkinek az adatai a legnagyobb biztonságban kell legyenek. Fontos ez hosszútávon, hogy a magyar állam garantálni tudja mindig az állampolgárainak az adatai biztonságát” – fogalmazott.

A kormánynak mindig a magyarok érdeke az első, mindegy, hogy a határ melyik oldalára születtek – hangsúlyozta Rétvári Bence, kiemelve: mert aki a határon túli magyarokért nem áll ki, az egy idő után már a határon inneni magyarokért sem szokott.

Forrás: hirado.hu