Hetvenezer magyar maradhat TAJ-kártya nélkül

Fotó: Shutterstock

Különösen idős tagtársainkat figyelmeztetjük, hogy a taj szám rendkívüli fontos, hogy rendelkezésre álljon, mert idősekkel gyakran bekövetkező kisebb-nagyobb baleset után nagy meglepetés következhet, amikor a kezelés után a számlát küldik ki. (kpe)

Több mint hetvenezer TAJ-szám válhat érvénytelenné, mert február 12-én élesedik a társadalombiztosítási szigor. Nekik így nem fog járni ingyenes állami egészségügyi ellátás.

A Pénzügyminisztérium egy évtizedek óta fennálló problémát kezel a társadalombiztosítási rendszer hamarosan élesedő szigorúbb szabályával – tudta meg a Magyar Nemzet Izer Norberttől. A Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára ennek kapcsán a lapnak kifejtette: „a hazai társadalombiztosítás mintegy tízmillió ember kockázatközössége, amelyben a törvény világosan megszabja, hogy kinek mennyit kell befizetnie. Ha valaki nem rója le, amennyit a jogszabály elvár, ám ingyenesen igénybe veszi az állami egészségügyi ellátást, akkor igazságtalan helyzet áll elő. Ez az egyébként évtizedek óta fennálló állapot szűnik meg a napokban”.

A szigorítás lényege, hogy ha egy magánszemély egészségügyi szolgáltatási járulékból hathavi tartozást halmoz fel, akkor érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele, vagyis a tajszáma. Ez annyit jelent, hogy

AZ ÉRINTETT EZUTÁN AZ ÁLLAMI EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁST INGYENESEN NEM VEHETI IGÉNYBE. EGÉSZEN ADDIG, AMÍG NEM FIZET ÉRTE.

Az államtitkár felhívta a figyelmet néhány fontos részletre:

  • Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege idén nyolcezer forint. Az összeg csekély, az Európai Unióban lényegében minden tagállam többet kér el ilyen körű szolgáltatásért.
  • Aki ezt befizeti, hozzájuthat megannyi állami egészségügyi szolgáltatáshoz.
  • Jelenleg több mint hetvenezer ember tartozik legalább hathavi összeggel – tehát legalább 48 ezer forinttal –, így a szabály őket érinti, ha nem cselekednek.
  • A NAV minden hónapban felszólító levelet küldött az érintetteknek, a napokban küldte ki a negyedik ilyen tájékoztatást.
  • Ez az aktuális tartozás és a fizetési lehetőségek mellett azt is tartalmazta, milyen könnyítéseket lehet igénybe venni.

Február 12. a következő határidő az egészségügyi szolgáltatási járulék befizetéséhez, s akinek nagy tartozása van, és ezt a dátumot is elmulasztja, annak érvénytelenné válik a tajszáma – emelte ki.

Arra is emlékeztetett Izer Norbert, hogy a törvény ingyenes állami egészségügyi ellátást garantál többek között a nyugdíjasoknak, a diákoknak, a hajléktalanoknak, a közmunkásoknak, a munkanélkülieknek, a szociális ellátásra jogosultaknak és a kismamáknak.

Szerinte a járvány miatt is vált különösen időszerűvé a társadalombiztosítási rendszer igazságosabbá tétele. A tavaly nyáron hatályba lépett módosítások egyik legfontosabb célja, hogy a kockázatközösség által jelentett védőhálót a közösség minden tagja segítsen fenntartani.

Forrás: portfolio.hu