Hétpontos békepárti határozatot terjeszt a Fidesz–KDNP az Országgyűlés elé

Fotó Fidesz.hu

Magyarország elkötelezett a béke mellett, és minden eszközt megragad arra, hogy ennek hangot is adjon, ezért terjeszt a Fidesz-KDNP békepárti határozati javaslatot az Országgyűlés elé – mondta a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában hozzátette: az ország politikai nyomás alatt áll. Más uniós tagállamok vezetői, illetve a brüsszeli elit azt szeretné, hogy Magyarország például fegyverszállításokkal vegyen részt a konfliktusban. A magyar emberek azonban világosan elmondták, Magyarország nem kíván belesodródni a háborúba – számolt be az M1 Híradója.

Békepárti videót posztolt a kormány az orosz-ukrán háború kitörésének évfordulója alkalmából. A kabinet az elmúlt egy évben folyamatosan tűzszünetet és azonnali béketárgyalásokat sürgetett.

Hétpontos békepárti határozati javaslat elfogadását tervezi az országgyűlésben a Fidesz–KDNP pártszövetség, erről beszélt a két frakció kihelyezett ülésének szünetében Kocsis Máté Balatonfüreden. A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában ennek kapcsán hangsúlyozta:

a határozat egyik célja a kabinet álláspontjának támogatása. Más uniós tagállamok vezetői, a brüsszeli elit tagjai vagy az amerikai nagykövet mind azt szeretnék, hogy Magyarország fegyverszállításokkal vagy legalább fegyverszállítmányok átengedésével, minél inkább vegyen részt a katonai konfliktusban

– tette hozzá Kocsis Máté.

„Belesodródhat Magyarország is, hogy ha a nyugatiak bármilyen nyomásgyakorlási eszközzel rákényszerítik erre az országot. Mi ezt nem akarjuk, és mindent eszközt megragadunk arra, hogy ennek hangot is adjunk. Erről szól a békepárti parlamenti nyilatkozat”közölte a Fidesz frakcióvezetője.

A határozat pontjai elítélik Oroszország katonai agresszióját, és elismerik Ukrajna jogát az önvédelemre

– tette hozzá Kocsis Máté. Hangsúlyozta: ez azonban nem jelenti azt, hogy bármely ország arra kényszerítheti Magyarországot, hogy a saját érdekeit háttérbe szorítsa.

Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket és sürgeti a mielőbbi tűzszünetet és béketárgyalásokat a felek között – jelentette ki Gulyás Gergely szombaton a Kormányinfón. A miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: a magyar kormány álláspontja az egyre nagyobb nemzetközi nyomás ellenére is változatlan.

„A kormány álláspontja az, hogy a magyar érdek továbbra is változatlan, kimaradni a háborúból, így is döntöttek a tavaly áprilisi választásokon az emberek, a szankciókkal kapcsolatos ellenérzéseket megerősítette a nemzeti konzultáció egyértelmű eredménye” – fogalmazott Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az ukrajnai háborút minden józan számítás szerint nem lehet megnyerni, ezért is van szükség mihamarabbi tűzszünetre – hangsúlyozta Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök kifejtette: a magyarok már egy évvel ezelőtt is azt mondták, hogy nem lesz megoldás a konfliktusra, és eközben Európa egyre inkább majd belesodródik ebbe a háborúba.

„Nincs messze, amikor arról fog a magyar közvélemény hallani már vannak az asztalon olyan javaslatok, hogy békefenntartó erők vagy valamilyen katonai csapatok szükségesek lesznek Ukrajna területén. Ez a belesodródás logikus következő lépése lesz majd” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A magyar NATO-tagságról szólva a kormányfő úgy fogalmazott: az Észak-atlanti Szövetség – amelynek Magyarország is tagja – egy védelmi és nem háborús szövetség. Orbán Viktor hozzátette: a háborúval kapcsolatos magyar pozíció jogi és erkölcsi értelemben is ezen a tényen nyugszik.

Forrás: hirado.hu