Hétfőtől újra földvásárlás: folytatódik az osztatlan közös tulajdon felszámolása

Fotó Shutterstock
  1. szeptember 21-én indul a földértékesítési program harmadik üteme, aminek célja az osztatlan közös földtulajdon intézményének felszámolása. A több mint 6300 darab ingatlanra október 21-ig bárki tehet vételi ajánlatot elektronikus úton. Az idén két ütemben meghirdetett, összesen több mint 15 500 darab 3 hektár alatti térmértékű ingatlan csaknem 60 százalékára volt érdeklődés. Az átlagos ajánlati ár hektáronként közel 1 millió forint volt. Az értékesítés első két ütemében 5550 hektárnyi területet értékesített az állam, melyből több mint 5 milliárd forint bevétele jött létre. 

A 2020. július elsején hatályba lépett Nemzeti Földalapról szóló törvény egyes szakaszainak változására tekintettel a harmadik ütemben az NFK árverés mellőzésével, hirdetményes úton 10 hektár térmértéket meg nem haladó földek értékesítésére jogosult. Így 2020. szeptember 21-én meghirdetésre kerül több, mint 1400 darab 3 és 10 hektár közötti földterület, mely térmértéke meghaladja a 7300 hektárt. Továbbá az első két ütemben nem értékesített 3 hektár alatti földeket is újra közzé teszi az NFK, melyek esetében több mint 2300 hektárnyi, 4800 darab ingatlant lehet megvásárolni.

A gazdáknak egy egyszerű ügyfélkapus regisztrációt követően 30 napjuk van pályázni. Ahogy az első két ütemnél, most is a Magyar Állam fizeti az értékbecslés költségeit az 1 hektár alatti méretű földek esetében. A Nemzeti Földügyi Központ arra törekszik, hogy megfelelve a kormány által elrendelt biztonsági előírásoknak, a lehető legkevesebb személyes kontaktus mellett kínálja fel a magyar gazdáknak az állami földvásárlás lehetőségét. Az értékesítésre meghirdetett földek listája a www.nfk.gov.hu oldal mellett a www.kormany.hu oldalon is elérhető lesz, valamint az érintett települések önkormányzatainak honlapján is közzétételre kerül – írta az Agrárminisztérium.

Az Elektronikus Pályázati Rendszer

Az NFK honlapján elérhető Elektronikus Pályázati Rendszerben (EPR) 2020. szeptember 21-től lehet pályázni. Az EPR egy nyilvános, az adminisztratív terheket nagyban csökkentő, könnyen kezelhető és biztonságos pályázati rendszer, használata regisztrációhoz kötött. A Nemzeti Földügyi Központ igyekszik a pályázók számára a pályázatok tartalmi és formai elvárásait minél inkább egyértelművé és jól strukturálttá, a pályázás folyamatát a mindenkori informatikai lehetőségekkel is élve minél kényelmesebbé, továbbá a pályázatok adminisztrációját és értékelését minél hatékonyabbá tenni. Ezen cél egyik elemeként a Nemzeti Földügyi Központ 2019-től bevezette az online pályázási lehetőséget, a pályázatokat ezen a felületen keresztül lehetséges benyújtani.

Forrás: magro.hu