Hétfőn is a vendéglátóhelyek szabályozott nyitva-tartásáért demonstráltak Budapesten

Paks-Press Fotó Kiss András Kristóf

A vendéglátóhelyek, szálláshelyek nyitvatartásáért tartottak demonstrációt hétfőn Budapesten a Hősök terén. A résztvevők – mintegy 300 ember – a Le az adók 75 százalékával elnevezésű párt kezdeményezésére tartottak „Nem kérünk a covid-kommunizmusból” címmel, úgynevezett megafonpróbát. Ecsenyi Áron a demonstrációt kezdeményező párt elnöke a „megafonpróba” végén közölte, hogy a következő időszakban a Parlament előtt folytatják a tiltakozást. A Népszava azt írja, a tüntetés szervezői vasárnap délre újabb demonstrációt hirdettek, ezúttal már a Parlament elé. A 24.hu tudósítása megjegyzi, hogy egy idő után a szervezetlenség és a koncepciótlanság uralkodott el az eseményen.

A Budapesti Rendőr-főkapitányág (BRFK) közleménye szerint a rendőrök ezúttal is elsősorban figyelmeztetésben részesítették a jogszabályellenes gyűlés helyszínén tartózkodókat. A gyűlés szervezőivel és a gyűlést tartókkal szemben a BRFK pedig közigazgatási eljárást kezdeményezett.

A Le az Adók 75%-ával pártunk vasárnapi és hétfői eseménye eddig összesen 3,5 millió forintos bírságra rúg. Ecsenyi Áront 2 millió forintra, testvérét Szilárdot, a két gyermekes apukát 1,5 millió forintra büntették – közölte a párt az MTI-vel.

Büntetésük miatt a TASZ-hoz fordulnak az illegálisan meghirdetett, vírustagadó-közeli demonstráció szervezői – számol be róla az Origo. Ecsenyi Áron, a Le az Adók 75%-ával Pártjának (LA75 párt) elnöke közölte: amennyiben a tömeges üzletnyitásban való részvétel miatt megbüntetik valamelyik kocsmát, szintén a TASZ segítségét fogják kérni – írja a lap. Az Azonnali információi szerint több hely is elállt ettől azután, hogy a kormány közölte, aki illegálisan kinyit, azt 1-5 millió forintra büntetik, és 6-12 hónapig ki se nyithat.

A hétvégi tüntetésekkel kapcsolatban Dömötör Csaba, a miniszterelnöki kabinetiroda parlamenti államtitkára a Hír TV Magyarország élőben című műsorában elmondta, az elsődleges az emberéletek védelme, mindamellett, hogy a kormány a gazdaságot is igyekszik védi. A magyar kormány minél hamarabb szeretne nyitni, de ez a vakcinák számától függ.

A nyitást érintő további nyilatkozatok, javaslatok

A Momentum szerint újra kell nyitni Magyarországot, de ésszel, erre öt plusz egy pontos javaslatot tettek – írja az atv.hu. A párt szerint a kormány sem a magyarok egészségét, sem megélhetését nem tudta megvédeni, a turizmus és a vendéglátás szereplőit pedig magukra hagyta.

Az állatkert előtt „tüntetett” Dúró Dóráék családja a szabadtéri területek megnyitásáért – derül ki a Mi Hazánk elnökhelyettesének Facebook-bejegyzéséből. A párt szerint már időszerű lenne enyhíteni az országos lezáráson, Dúró pedig úgy gondolja: akár az állatkertek szabadtéri részeinek megnyitásával is lehetne kezdeni.

Uhelyi István MSZP-s EP-képviselő a Publicus Intézet közvélemény-kutatásából származó adatok osztott meg Facebook-oldalán, melyek szerint a megkérdezettek 82 százaléka egyetért az állatkertek, vadasparkok és más szabadtéri létesítmények mielőbbi megnyitásával, 75 százalék pedig megfelelő szigorítások mellett újranyitná az éttermeket is, elsősorban a teraszokat – írja az atv.hu.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán a Magyar Nemzetnek adott interjúban közölte: „azt kérem, hogy a hátralévő hetekben tartsanak ki és tartsák be a szabályokat!(…)Az újranyitás előtt viszont semmi értelme a hosszabb bezárás vagy a vírusfertőzés kockázatát vállalni, hanem a közös célok érdekében a vállalkozások maradjanak szabálykövetők!” – mondta.

MTI, HVG.HU, INDEX.HU, TELEX.HU, 24.HU, ORIGO.HU, ATV.HU, HIRTV.HU, NEPSZAVA.HU, BLIKK, MAGYAR NEMZET