Hétfőn előrehozott választás kiírását kezdeményezi a brit kormány

napiujsag.hu

Az Egyesült Királyságban korábban ismeretlen alkotmányos káosz alakult ki. Tanulság ez a demokráciában élő nemzetek számára, hogy szükséges az egyensúly a törvényalkotó, a végrehajtó hatalom és a bíróságok között. (KPE) 

Hétfőn előrehozott parlamenti választás kiírását kezdeményezi az alsóházban a brit kormány – jelentette be csütörtök este a kormány parlamenti tevékenységének összehangolásáért felelős kabinetminiszter. Jacob Rees-Mogg egymondatos alsóházi bejelentése szerint a képviselőknek már hétfőn módjuk lesz az indítvány megvitatására, és még aznap szavazhatnak is a kormány javaslatáról. A bejelentés előtt néhány perccel Boris Johnson miniszterelnök egyenes utalást tett arra, hogy a kormány az előrehozott választást karácsony előtt két héttel szeretné megtartani. A konzervatív párti miniszterelnök a csütörtöki kabinetülés után a BBC televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: ha a parlamenti képviselők több időt akarnak a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás elbírálására, ezt megkaphatják, de akkor bele kell egyezniük a parlamenti választások kiírásába december 12-ére.

A brit kormánynak is tagot kellene delegálnia az újonnan felálló Európai Bizottságba, amennyiben ismét elhalasztják az Egyesült Királyság európai uniós kiválását – jelentette ki csütörtökön a brüsszeli testület megválasztott elnöke. Sajtótájékoztatóján Ursula von der Leyen azt válaszolta az erre vonatkozó kérdésekre, hogy ez esetben „természetesen” felkérné a szigetországot, hogy nevezze meg a jelöltjét. Mint mondta, a bennmaradó tagállamok nagy valószínűséggel jóváhagyják London hosszabbítási kérelmét, de annak időtartamáról egyelőre nincs megállapodás.

MTI