Hetente értékeli újra az operatív törzs az országok koronavírus-járvány szerinti besorolását / Merkely Béla: Horvátország legalább annyira veszélyes, mint Románia

Fotó Adó Online

Hetente értékeli újra az országok koronavírus-járvány szerinti besorolását az operatív törzs Müller Cecília országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint. Két adatot vesznek figyelembe ahhoz, hogy a pandémiás veszély szerint milyen színbe sorolnak egy országot. Az aktuális koronavírus-fertőzöttek száma mellett az elmúlt két hét mozgóátlagát is nézik – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Müller Cecília az utazási korlátozások bevezetésével kapcsolatban.

„Horvátországban a tízezer vagy százezer lakosra számított pozitív esetek száma eléri például Romániának a számait. Románia sárga lett, Horvátország meg zöld. De érdekes módon valami oknál fogva a Horvátország felől történő fertőzöttség még nem kimutatható” – nyilatkozta az ATV híradójának Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Szerinte Horvátország legalább olyan veszélyes, mint Románia. Hogy miért kapott Horvátország zöld besorolást, amikor egyre emelkedik a fertőzések száma, a rektor azt mondta: ez abból következhet, hogy a magyarországi pozitív esetek legfőképpen Ukrajna és Szerbia felől keletkeztek. Merkely Béla szerint még nem a második hullámban vagyunk, az szeptember-október környékén érkezik, hanem az első hullám lecsengésénél, aminek az az oka, hogy a környező országokban már akkor lazítottak a korlátozásokon, amikor a fertőzöttség nem volt kellően alacsony. Beszélt arról is, hogy a külföldön járt magyar állampolgár egyfajta listáról kiválaszthatja azokat az ellátókat, ahol szabad kapacitás van, és ott a befizetett összegért megkapják a PCR vizsgálatot. Hozzátette: biztos abban, hogy a piros, sárga és zöld beosztás „folyamatosan változni fog”.

Augusztus 1-ig a fertőzött „sárga” vagy „piros” besorolású országból érkező külföldiek PCR-tesztjét is ingyen elvégzi az állam – válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a hvg.hu kérdésére. A portál kiemeli: karantén-kötelezettség nélkül azok léphetnek be az országba, akik bemutatnak kettő, a belépés előtt legfeljebb öt nappal, 48 óra különbséggel elkészült PCR-tesztet, de szabadon mozoghatnak akkor is, ha igazolni tudják, hogy fél éven belül átestek a vírusfertőzésen. A tartózkodási hellyel nem rendelkező külföldieket a Kútvölgyi Kórházba viszik karanténba. „Az augusztus 1-je utáni tesztek költségeivel kapcsolatban az adott szolgáltató árai lesznek az irányadóak” – tudatta az Emmi.

Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter a közösségi oldalán közzétett videójában arról beszél: a hazai helyzet egyelőre kedvezően alakul, de védekeznünk kell a behurcolással szemben, ezért fokozott fegyelmezettséget és óvatosságot kér az emberektől.

HVG.HU, MAGYARNEMZET.HU, PESTISRACOK.HU, ATV HÍRADÓ

11 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt

2020, július 14 – 09:09

11 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4258 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, az elhunytak száma változatlanul 595 fő, 3106-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 557 fő. Az aktív fertőzöttek 39%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 45%-a budapesti. 131 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen.

A magyarországi járványügyi adatok továbbra is kedvezőek. A sikeres védekezésnek köszönhetően eddig el tudtuk kerülni a tömeges megbetegedéseket és a több ezres haláleseteket. A járvány azonban nem ért véget, a környező országokban a megbetegedések számának növekedése tapasztalható, ezért fennáll a behurcolás veszélye.  Csak akkor van esély arra, hogy az életünket korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust a határokon kívül tartjuk. A külföldről történő behurcolás veszélye miatt a kormány bizonyos országok kapcsán beutazási korlátozásokról döntött, az országokat három – piros, sárga, zöld  – kategóriába sorolva.  Az országok besorolását a kormány illetve az országos tisztifőorvos hetente felülvizsgálja és a járványügyi helyzetnek megfelelően szükség esetén módosítja.

Forrás: koronavirus.gov.hu