Hernádi Zsolt: Nem jön vissza az a világ, ami volt

kép forrása: infostart.hu

El kell szakadni attól a képzettől, hogy olcsó az energia. Az eddigi világ, ahogy ismertük, már nem fog visszatérni – szögezte le Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a Portfolio Budapest Economic Forum 2022 konferenciáján. A szakember szerint új amerikai és kínai kétpólusú világrend van kialakulóban. Soha nem látott energiaválság küszöbén állunk, új amerikai és kínai kétpólusú világrend van kialakulóban, ebben az új kétpólusú világrendben pedig Európa és Európában Magyarország bizony keresi a helyét – állapította meg Hernádi Zsolt.

Többek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy a háborúnak és a válságnak hosszú távú hatásai lesznek. „El kell fogadnunk azt az új
paradigmát, hogy nem olcsó az energia. Ez mind a lakosság, mind az állam, a vállalatok oldalán teljesen új szemléletet fog igényelni. Nem kell azon nevetni, hogy egyes országok spórolnak, nem kell azon nevetni, hogy takarékoskodnak, nem kell azon nevetni, hogy hideg vízben zuhanyozzunk” – fogalmazott. Beszélt arról is, hogy a különadók, az árstopok és a tűzifarendelet is arra utal, hogy „a gazdaságot kormányzati szobákból intézik”. Kiemelte, hogy a különadókból származó bevétel 30 százalékát a Mol adja, az ársapkából eredő költségekkel együtt pedig már 50 százalékos ez az arány. „Ha ez csak 10-12 évente van, akkor a Mol lehajtott fejjel megcsinálja, de tudnunk kell, hogy ezek átmeneti megoldások” – jegyezte meg.

telex.hu