Hernádi Zsolt irányítja a Corvinus üzemeltetését átvevő alapítványt

Forrás MTI, Faludi Imre

Célegyenesbe fordult a Budapesti Corvinus Egyetem modellváltása. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter szerdán Budapesten bejelentette: benyújtja a Maecenas Universitas Corvini Alapítvány alapító okiratát a cégbíróságnak. A tárcavezető bemutatta a jelenleg állami fenntartású egyetem üzemeltetését július 1-től átvevő alapítvány vezető testületének leendő tagjait. A kuratórium elnökének Hernádi Zsoltot, a Mol Nyrt. elnökvezérigazgatóját kérte fel, a testület további tagjai Csák János címzetes egyetem tanár, Lánczi András, a Corvinus rektora, Martonyi János volt külügyminiszter és Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója. A felügyelőbizottság tagjai Bártfai Béla, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója, Chikán Attila, az egyetem professor emeritusa és Jánoskuti Levente, a McKinsey and Company irodavezető partnere lesznek. Az alapítvány vagyonellenőre Bogdán Tibor ügyvéd – ismertette a miniszter, aki kiemelte, ha jól sikerül a modellváltás, azt más egyetemeknél is szeretnék megvalósítani a jövőben.

A Népszava kérdésére Hernádi Zsolt leszögezte: az állami finanszírozást felváltó ösztöndíjrendszert 2021-től vezetik be, ennek részletein még dolgoznak, de abbéli reményét fejezte ki, hogy ennek révén a jelenleginél is több diák tanulhat az eddigi állami finanszírozáshoz hasonlóan tandíjmentesen. Nem tekinthető kockázatnak a Maecenas Universitas Corvini Alapítvány szemszögéből, hogy gazdálkodásának két fontos támasza, a Mol- és a Richterrészvények után érkező osztalék jövőbeni alakulása nem tervezhető pontosan előre – mondta a Világgazdaságnak Hernádi Zsolt, hozzátéve: nem zárható ki, hogy a Mol, vagy a Richter a jelenleginél alacsonyabb összeget, vagy éppen semennyit sem fizet osztalékként, de a Corvinus erre is felkészült. Hernádi Zsolt kinevezése kifejezetten árthat az egyetem nemzetközi hírnevének – nyilatkozta a Népszavának a BCE egyik munkatársa, felidézve: az elnökvezérigazgató ellen a horvát korrupcióellenes ügyészség még 2013-ban vádat emelt vesztegetés gyanúja miatt.

A Magyar Hírlap úgy értesült: a Semmelweis Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem és a Széchenyi István Egyetem is az új modell szerint fog működni.

MTI, NEPSZAVA.HU, VILÁGGAZDASÁG, MAGYAR HÍRLAP