Helyi termékekből szerveztek kiállítást és vásárt Veszprémben

Fotó: Molnár Sándor

A közösség szerepe nagyon fontos a helyi gazdaság fejlesztésében, a helyi termékek előállításában, promotálásában, értékesítésében. A közösségen, a helyi és a megyei önkormányzaton múlik, hogy milyen támogatást kapnak a gazdálkodók. Veszprém megyében szerencsére megvan ez a támogatás.

Helyi termékkiállítást és vásárt szervezett a Veszprém Megyei Foglalkoztatási Paktum a Pannon Egyetem Konferenciaközpontjában. A rendezvényen 13, a megyéből érkező helyi termelő, illetve kézműves mutatkozott be portékájával, illetve a rendezvény ideje alatt a szociális gazdaság fejlesztését támogató, a helyi termékek piacfejlesztését ösztönző előadásokkal és műhelybeszélgetéssel is várták az érdeklődőket.

Az egyetemi kiállításra a különböző élelmiszerek mellett kézműves ékszereket és dekorációs termékeket is hoztak a termelők Fotó: Molnár Sándor

Halmi–Tóth Mónika, a paktumiroda koordinátora elmondta, hogy legfőbb céljuk a helyi termelők bemutatása volt. Emellett interaktív, workshop jellegű párbeszéd is zajlott arról, hogy a termelők, hogyan fejleszthetik szolgáltatásaikat, illetve hogyan juthatnak el még hatékonyabban a vásárlókhoz és milyen fejlődési lehetőségeik vannak. Csizmadiáné Czuppon Viktória, a Pannon Egyetem docense A helyi társadalmi értékek jelentősége, a közösség gazdaságformáló szerepe címmel tartott vitaindítót, amelyen beszélt a helyi gazdaságfejlesztésről a megyében, szólt a rövid ellátási lánc jelentőségéről, hogy az áru minél hamarabb elérjen a termelőtől a fogyasztóig, valamint mindezek fontosságáról az élelmezésben, a foglalkoztatásban és a megye gazdaságában.

Nemzeti értékeink, kulturális örökségünk címmel bemutatkozott a Veszprém Megyei Értéktár is. Papp Tamás, az Értéktár Bizottság elnöke, a KPE Veszprém megyei elnöke úgy fogalmazott, hogy a veszprémi az ország legszebb megyéje, amely tele van nagy értékekkel, ezeket meg kell becsülni. Ismertette az értéktár működését és beszélt megyei, nemzeti értékeinkről és a hungarikumokról is.

(veol.hu, Molnár Sándor)