Helyi partnerek és párbeszéd segítik a társadalmi felzárkózást

Fontos a fiatalok számára a mezőgazdasági alapismeretek elsajátítása, lehetőleg a gyakorlatban is. - A kép forrása: agronaplo.hu

A társadalmi felzárkózás területén a siker kulcsa az egyeztetés, a párbeszéd, és a tapasztalatok megosztása – hangsúlyozta Langerné Victor Katalin, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a Roma Platform mai rendezvényén.

A helyettes államtitkár hozzátette, a meghívott vendégeknek lehetőséget adtak a párbeszédre, a lehetséges együttműködések elindítására és a meglévők erősítésére. Magyarország a tagállamok közül elsőként készítette el, és 2011. december elején benyújtotta a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiát, amely a nemzeti roma integrációs stratégiák uniós keretrendszerére vonatkozó bizottsági közlemény szem előtt tartásával készült. Kialakultak és működnek a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia végrehajtásának elősegítése érdekében létrehozott ágazatközi és társadalmi egyeztető fórumok. A Roma Platform kezdeményezés a felzárkózás-politika megyei szintekre történő kiterjesztését szolgálja, amelyet az Európai Bizottság 2015-ben, majd 2017-ben a tagállami Roma Kontaktpontok számára kihirdetett pályázata támogat. A fő cél, hogy a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiában megfogalmazott célok megvalósítása érdekében a különböző szintű területi szereplők, elsősorban maguk az érintett romák, valamint a megyék, járások, települések képviselői is legyenek bevonva a teendőkről való párbeszédbe, valamint az eredmények és a tapasztalatok értékelésébe. (Forrás: EMMI/kormany.hu)

A Polgári Kisgazdák véleménye: békés és előre mutató együttműködés. Ehhez kell a tanulás, a tudás és a munka. A Kormány ezt érti, és ennek meg is teremti a feltételeit. A falvakban élő roma népesség a mezőgazdaság számára is jelentős munkaerő tartalékot biztosíthat, feltéve, ha a Polgári Kisgazdák által már több mint egy évtizede szorgalmazott mezőgazdasági ismeretek oktatása ehhez végre megadja a feltétlenül szükséges alapfokú szakmai tudást. (KPE)