Helvécia alapítása alkalmából köszöntötte a nagyközség polgárait Erdős Norbert a KPE elnöke

Erdős Norbert országgyűlésii képviselő, a KPE elnöke Fotó: Vincze József, forrás: keol.hu

Helvécia Nagyközség Önkormányzata 2024. március 2-án rendezte meg hagyományos Alapítási ünnepét, immár hetedik alkalommal.

132 évvel ezelőtt 1892. tavaszán, a kecskeméti vasútállomásról indult neki a pusztának 105   Balaton-felvidékről származó szőlőművelő család a mai Helvécia település területére. A terv az volt, hogy a Svájcban 180 éve született Wéber Ede elképzelése szerint szőlőt telepítsenek a  homokon. A település a nevét is az alapító iránti tiszteletből kapta.

Fotó: Vincze József

A 88 magyar és 17 német anyanyelvű család nem kalandvágyból kerekedett fel a kies Balaton felvidéki otthonából, hanem a szőlő filoxéra járvány pusztítása miatt, mely járvány az otthoni megélhetésüket ellehetetlenítette. 

Balogh Károly polgármester és Thám József  alpolgármester, maguk is az alapítók leszármazottai  – az ünnepség házigazdáiként köszöntötték vendégeiket,  dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselőt és  Erdős Norbert  országgyűlési képviselőt, a Kisgazda Polgári Egyesület országos elnökét.

Balogh Károly Helvécia polgármestere Fotó: Vincze József

A sokszínű program bevezetéseképpen Erdős Norbert elnök úr beszédében megköszönte a meghívást és méltatta a kezdeményezést.

A köszöntők elhangzása után a település lakóit és a meghívott vendégeket várta  a kiváló lángos, pogácsa, friss töpörtyű később pedig a disznótoros és a forralt bor.

Az élőzene, gyermekműsor mellett – a hagyománynak megfelelően – idén is a csapatok összemérhették tudásukat a sütés – főzés területén, majd délután tombolasorsolás szórakoztatta a nagyérdeműt, ahol egy kismalac volt a fődíj.

A település lakóinak, a helyi gazdatársadalomnak immáron hagyományos megemlékezése és ünnepsége példaértékű, bizonyosak lehetünk benne, hogy jövőre a nyolcadik alkalom is hasonló sikerrel fog zárulni.

Fotók: Vincze József, forrás: keol.hu

(kpe)